Nyomtatás 
Forrás: Vital.hu (https://www.vital.hu)

Súlyosan károsíthatják a májat a szénsavas üdítők

Izraeli kutatók kongatják a vészharangot: eredményeik szerint hosszabb távon már napi két doboz szénsavas üdítőital fogyasztása is májkárosodást okoz.

A kutatók, akik alkoholmentes szénsavas szénhidrát-, ill. gyümölcstartalmú italokra fókuszáltak, úgy találták, hogy a cukorral telített italok hasonló hatással bírnak a májra, mint a krónikus alkoholizmus. A szakértők szerint a máj nem képes olyan jelentős mennyiségű cukrot feldolgozni, mint amit ezek az italok tartalmaznak.

Tanulmányuk kimutatta, hogy azok, akik napi egy liter szénsavas üdítőt, vagy gyümölcslét fogyasztanak, ötszörösére növelik a májzsírosodás kialakulásának kockázatát. Néhány esetben a zsírmájtól szenvedők betegeknél transzplantáció válhat szükségessé.

Az eredmények szerint akár már napi két doboz üdítőital – pl. kóla, limonádé – növelheti a májkárosodás kialakulását, valamint a cukorbetegség és a szívinfarktus valószínűségét. Dr. Nimer Assy szerint ezen italok hosszútávú fogyasztása májelégtelenséghez vezet, melynek orvosilag csak májátültetéssel oldható meg.

A szénsavas italok és a gyümölcslevek májkárosodásért leginkább felelőssé tehető alkotórésze a gyümölcscukor (fruktóz), ami a májban halmozódik fel. Assy szerint a fruktóz növeli a zsírmáj kialakulását, ami májzsugorhoz és májrákhoz vezethet.



A cikket a vital.hu-n az alábbi címen találja meg:
https://www.vital.hu/szensavas-uditok-majkarosodas