Nyomtatás 
Forrás: Vital.hu (https://www.vital.hu)

Méreganyagok a rúzsokban

Aggasztó összetevőket, köztük rákkeltő méreganyagokat találtak rúzsokban egy német tesztmagazin szerzői. A hiányosságok drága luxuskozmetikumokra is jellemzőek voltak.

A tudatos vásárlók hiába nézik meg a rúzsok termékleírását, az ugyanis gyakran nem fedi a valóságot: 306 vizsgált rúzs közül ugyanis 121 csupán „elégséges” besorolást ért el, negyvennégyet pedig hiányosnak ítéltek a német Öko-Test magazin szerzői. Mostani augusztusi kiadásukban jelentették meg a kereskedelemben elterjedt krémrúzsok pontos összetevőit analizáló jelentést.

A rossz minősítést kapott rúzsok között akadnak méregdrága francia luxusmárkák is. „A drága kozmetikumok gyakran nem érik meg az árukat. Olcsóbb rúzsok, amelyeket akár 2,49 euróért megvehetünk, néha sokkal jobb minősítést érnek el tesztelésük során, mint a drágább, közel 30 euróért értékesített márkák” – írja a magazin főszerkesztője a beszámolójában.

A tesztelt kozmetikumok közül sokuk tele volt káros anyaggal. Egyes rúzsokban például sárga színezőanyagot, azaz tartrazint /(E102), egy szintetikus adalékanyag/ találtak, amely viszketést vagy bőrkiütést okozhat. A termékvizsgálatokat végző labor bizonyos esetekben mérgező anilint talált, amely rákkeltő hatású – olvasható az cikkben. Egyes rúzsokban paraffin, kőolajszármazékok, és olyan szintetikus anyagok találhatók, mint a szilikon. Ezen anyagok egészségtelen hatásúak, a például paraffin akár nyirokcsomó-elváltozáshoz is vezethet.

A német fogyasztómagazin arra utasítja a gyártókat, hogy szigorúbban tartsák be az ismert kozmetikai előírásokat és tájékoztassák a fogyasztókat az általuk alkalmazott színezékanyagokról. A Chanel, a Dior, valamint a Procter & Gamble kozmetikai cégek azonban vonakodtak attól, hogy az Öko-Test magazin hasábjain megnevezzék az általuk használt összetevőket.



A cikket a vital.hu-n az alábbi címen találja meg:
https://www.vital.hu/ruzs-mereganyagok