Nyomtatás 
Forrás: Vital.hu (https://www.vital.hu)

Népbetegség a Jackson halálához vezető túlgyógyszerezés

Amerikában népbetegségnek számít, szinte járványos méreteket ölt a gyógyszerek túladagolása – állapította meg Michael Jackson halála kapcsán szakértőket idézve hétfőn a Voice of America rádió.

Az 50 éves korában elhunyt popsztárról az derült ki barátok, orvosok, ápolók beszámolói alapján, hogy évek óta a megengedettnél nagyobb gyógyszeradagokat szedett be, egyes fájdalomcsillapítóknak szinte rabjává vált. Egyes feltételezések szerint – közvetve vagy közvetlenül – a gyógyszerek okozták halálát, de ezt még meg kell erősítenie a toxikológiai vizsgálatnak.

A VOA rádió szerint Jackson csak egyike azon amerikaiaknak, akik évről évre túlgyógyszerezés áldozataivá válnak. Amerikában leginkább a tizenévesek és a fiatalok gyógyszerfüggők.

Cherilyn Lee, az elhunyt sztár egyik táplálkozási tanácsadója néhány napja elmondta: többször visszautasította, hogy erős nyugtatót adjon Jacksonnak, figyelmeztette őt a Diprivan veszélyes mellékhatásaira. Jackson viszont azt mondta, orvosa szerint a gyógyszer biztonságos és veszélytelen.

Az amerikai hírességiparban sok legendával végeztek orvosok által felírt nyugtatók, serkentőszerek és fájdalomcsillapítók. Ez lett a veszte a fiatalon elhunyt Heath Ledger színésznek vagy Elvis Presleynek, a rock királyának.

Ez a jelenség azonban nem korlátozódik a celebritásokra, a lakosság széles körében probléma – mutatott rá Wilson Compton, a nemzeti kábítószer-ellenes intézet szakértője. A gyógyszerektől való függés már olyan széles körű, hogy szerinte valóságos járványról lehet beszélni. Legutóbb egy 19 éves fiatalemberrel, Jason Surkkel végeztek a gyógyszerek, amelyeket titokban szedett, szülei semmit sem tudtak problémájáról.

Compton tapasztalata szerint a gyógyszerfüggők rendszerint nem orvosoktól, hanem családjuktól, barátaiktól jutnak hozzá a szerekhez. Egy másik orvos, George Kolodner, aki egy Washington környéki klinikát vezet, felelősnek tartja a doktorokat. Rámutatott, hogy manapság olyan orvosok is felírnak gyógyszereket, akik nem tették le az ehhez szükséges teszteket. Hangsúlyozta, szigorítani kellene azokat a szabályokat, amelyek alapján egy orvos olyan fájdalomcsillapítókat írhat fel, mint az ópiumszármazék Percocet vagy Vicodin.



A cikket a vital.hu-n az alábbi címen találja meg:
https://www.vital.hu/tulgyogyszerezes-gyogyszerek