Nyomtatás 
Forrás: Vital.hu (https://www.vital.hu)

Nő a koleszterinszint a menopauza során

A nők koleszterinszintje a változás korában megemelkedik, ezért szakértők szerint ezekben az években célszerű a más okból végzett laboratóriumi vizsgálatkor a koleszterin szintjét is mérni.

Korábbi megfigyelések szerint a menopauza idején bekövetkező hormonváltozás során a „rossz” (LDL) koleszterin szintje növekszik. A szakemberek egy része ezzel magyarázta, hogy a férfiakhoz képest, akiknél a koszorúér-betegség megjelenése gyakorta már a harmadik-negyedik évtizedben bekövetkezik, a nőknél ez általában csak a változás kora után kezdődik.

Egy amerikai kutatás során hét éven keresztül minden évben csaknem háromezer nagyvárosi nőnél végeztek laborvizsgálatot. A Carol A. Derby vezette kutatás eredményei szerint a „rossz” koleszterin és a többi, kedvezőtlen hatásúnak tartott vérzsír szintje a menopauza első időszakában volt a legmagasabb, és ez a változás már a havivérzés kimaradása előtt elkezdődött.

Új felfedezés volt a vizsgálat azon eredménye, mely szerint a menopauza során az érelmeszesedés kifejlődése ellen védő hatással bíró „jó” (HDL) koleszterin vérszintje is fokozatosan emelkedik, és csúcsát a menopauza végén éri el, amikor az ösztradiol hormon szintje a legmagasabb. Ehhez képest a „rossz” koleszterin szintje a hormon szintjével párhuzamos arányban alakul.

Érdekes összefüggést találtak a kutatók a vizsgált nők testsúlya és koleszterinszintje között. Akik a mérlegre lépve a vizsgálat kezdetén a legtöbbet nyomták, azoknál volt legenyhébb a koleszterinszint növekedése. „Ennek oka lehet az, hogy azoknak a nőknek a vérében volt a legmagasabb az ösztrogénszint, akik ebben az életkorban a legsúlyosabbak voltak” –írták a kutatók.



A cikket a vital.hu-n az alábbi címen találja meg:
https://www.vital.hu/koleszterinszint-menopauza