Nyomtatás 
Forrás: Vital.hu (https://www.vital.hu)

Ételekkel a vakság ellen

Bizonyos ételek csökkentik az időskori vakság kockázatát, mások viszont elősegíthetik a vakság hátterében álló folyamatokat – hangsúlyozzák legújabb tanulmányukban amerikai kutatók.

A fejlett társadalmakban az időskori látásromlás, látásvesztés egyik vezető oka napjainkban az úgynevezett makula-degeneráció (sárgafolt-elfajulás). A makula lutea (sárgafolt) az ideghártya (retina) középső részét elfoglaló körülbelül 6 milliméter átmérőjű terület az éleslátás helye, amelyet főleg olvasáskor, vagy közeli munka alkalmával használunk.

Több tanulmány is napvilágot látott, amely azt bizonyította, hogy miként befolyásolják az antioxidánsok, vitaminok, valamint a tengeri halban található omega3-zsírsavak a sárgafolt-elfajulást.

Két amerikai kutató, Chung-Jung Chiu és  Jean Mayer (Tufts University) 4000 idős ember komplex étrendjét vizsgálta, s felbecsülte az érintetteknél a sárgafolt-elfajulás rizikóját. A vizsgálat, mint ez várható volt, ismét bebizonyította az antioxidánsok, a vitaminok, valamint az omega3-zsírsavak fontosságát. Így azoknál az időseknél, akik sok leveles zöldséget, így spenótot, brokkolit, valamint C- és E-vitamint, s tengeri halat fogyasztottak, alacsonyabb volt a makula-degeneráció rizikója.

A kutatás azonban kimutatott egy rizikófaktort, mégpedig a magas glikémiás index [0]szel rendelkező élelmiszerek által kiváltott vércukor-ingadozást, ami károsíthatja a sárgafoltot. Ez azért következik be, mert a vércukor vegyi reakcióba lép különböző molekulákkal, így a fehérjékkel és a zsírokkal. Az úgynevezett glikációs folyamat végtermékei a szervezet számára növelik az oxidációs stresszt, ami számtalan betegséghez, így sárgafolt-elfajuláshoz is vezet.



A cikket a vital.hu-n az alábbi címen találja meg:
https://www.vital.hu/vaksag-makula-degeneracio-etelek