Nyomtatás 
Forrás: Vital.hu (https://www.vital.hu)

A narancsbőr kialakulása és okai

A narancsbőrt a legtöbb nőnek nem kell bemutatnunk, a szerencsés kivételezettektől eltekintve a legtöbben már fiatal korunkban szembesülünk vele – mégsem árt tisztázni, pontosan mit is takar a fogalom, és miért alakul ki.

Először is nem árt leszögezni, hogy a narancsbőr nem betegség, még ha gyakran használatos elnevezése, a cellulitisz erre is utal. A 19. századból származó kifejezés azonban félrevezető, akkoriban ugyanis tévesen úgy vélték, hogy a narancsbőr egyfajta kötőszöveti gyulladás – innen a név. A latin cellule szó jelentése ’a sejtek’, az itisz pedig gyulladást jeleni. Mivel gyulladásról szó sincs, érdemesebb inkább a cellulit elnevezést használni.

Magyar elnevezése tökéletesen szemlélteti a bőrelváltozást: a bőrfelület rücskös, egyenetlen, a narancs héjához hasonlatos, kellemetlen tapintatú, és bizonyos esetben hidegebb érzetű is lehet, mint máshol. A narancsbőr „diagnosztizálásához” sokszor elég a tükörbe nézni, de a legenyhébb esetben csak a bőrt összecsippentve vehető észre.

A cellulit súlyosságának megítéléséhez a következő stádiumbeosztást hívhatjuk segítségül:
• 0. stádium: a bőr sima, a narancsbőr álló és fekvő helyzetben sem vehető észre.
• 1. stádium: a bőr a 0. stádiumhoz hasonlóan sima, de összenyomva már megfigyelhető a narancsbőr.
• 2. stádium: a bőr fekvő helyzetben sima, de állva már tapasztalható a narancsbőr.
• 3. stádium: a narancsbőr minden testhelyzetben, a bőr összenyomása nélkül is megjelenik.

Kiket és hol érint?

A narancsbőr testalkattól függetlenül bárkit érinthet: leginkább a nőket, de ritkán férfiaknál is előfordulhat. Az örökletes tényezőn kívül fontos szerepet játszik az életmód: a kevés mozgás, az ülőmunka, a szervezetre káros anyagok bevitelével járó szenvedélyek (dohányzás, rendszeres kávé- és alkoholfogyasztás), a kevés folyadékfogyasztás és a nem megfelelő, vitaminokban szegény táplálkozás mind mind elősegítik a narancsbőr kialakulását. További rizikótényezőnek számít még a stressz, és például a túl szoros alsóruházat viselése.

A testalkat sem jelent biztosítékot a cellulit ellen: ideális testalkatú, kifejezetten karcsú nőknél is megfigyelhető, bár a hormonális tényezők miatt a magas, vékony, férfiasabb nőknél ritkábban találkozunk vele.

A narancsbőr minden olyan testrészen kialakulhat, mely az átlagnál „párnázottabb”, vagyis több zsírszövetet tartalmaz. Így leginkább a fenéken és a combon jelentkezik, de az érintett testtájak közé tartozhat még a csípő, a derék, a has, a felkar, a mell, illetve a vádli és a térd is.

A narancsbőr kialakulásának okai

Az, hogy a narancsbőr miért a nőket sújtja inkább, a két nem közötti hormonális eltérések, illetve a bőr eltérő tulajdonságaiból adódik.

A bőr három rétege közül a legalsóban, az ún. bőraljában a nőknél sokkal több zsírszövet található, mint a férfiaknál, bizonyos testtájakon pedig vastagabb is e réteg. A bőr középső, kötőszövetes rétege, amely a benne lévő lévő vérerek és nyirokerek hálózatán keresztül gondoskodik a bőr anyagcseréjéért, a nőknél sokkal lazább, mint a férfiaknál, mivel a bőrnek sokkal tágulékonyabbnak kell lennie – gondoljunk csak arra, hogy a terhesség alatt milyen hatalmas méretváltozást kell elviselnie. A kötőszövet lazasága azt eredményezheti, hogy a bőralja zsírsejtjei könnyen átjutnak a kötőszövetbe és ott összecsomósodva, fürt alakban lerakódva megváltoztatják a bőr struktúráját, kiadva a narancsbőrre jellemző hepehupákat.

A narancsbőr hátterében álló másik ok az elégtelen vér- és nyirokkeringés, amit fokozhat például a kevés mozgás, vagy a túlsúly is. Emiatt romlik a sejtek oxigén- és tápanyagellátása, a salakanyagok sem ürülnek ki, hanem lerakódnak a sejtek között, a szövetek ödémássá válnak (felgyülemlik a nyirokfolyadék), a zsírsejtek pedig növekedésnek indulnak – összességében romlik a bőr egészsége és fokozódik a narancsbőr súlyossága.

A cellulitre való hajlamot más tényezők is fokozhatják, melyek közül a legtöbb korunk életmódjával van összefüggésben. A mozgásszegény ülő életmód miatt az amúgy is párnázottabb testrészek vér- és nyirokkeringése csökken, így pedig az ételeinkben található sok cukor és só, a tartósítószerek és más adalékanyagok sem tudnak teljes mértékben kiürülni. Az egészségtelen, kalóriadús élelmiszerek fogyasztása és a rendszeres mozgás miatt elhízunk, a megnövekedett zsírsejtek pedig szintén rontják a bőr keringését. A narancsbőr kialakulásának a fogamzásgátló és más gyógyszerek szedése, a dohányzás és az alkoholfogyasztás is kedveznek.

Velünk született tulajdonságainkat nem tudjuk megváltoztatni, így a narancsbőr kialakulását meghatározókat sem, de az életmódunkkal és kozmetikai kezelésekkel, otthoni praktikákkal szerencsére sokat tudunk javítani a helyzeten.



A cikket a vital.hu-n az alábbi címen találja meg:
https://www.vital.hu/narancsbor-cellulit-okai