Nyomtatás 
Forrás: Vital.hu (http://vital.hu)

glikémiás index (GI)



Az az érték, mely a szénhidráttartalmú élelmiszerek vércukor [0]szint-emelő hatását fejezi ki a tiszta cukorhoz (glükóz [0]) képest. A GI-értékeket egy 0-100-ig terjedő skálán adják meg, ahol a 100 a glükóz értéke. Magasnak a 70 feletti, alacsonynak pedig az 55 alatti értékek számítanak.

Minél magasabb egy étel GI-értéke, annál gyorsabban és nagyobb mértékben emeli meg az inzulin- és vércukorszintet, ezáltal pedig annál inkább hozzájárul az elhízás, a cukorbetegség, a magas vérnyomás és koleszterinszint, illetve a szív-érrendszeri betegségek kialakulásához.



A cikket a vital.hu-n az alábbi címen találja meg:
http://vital.hu/glikemias-index-gi