Nyomtatás 
Forrás: Vital.hu (https://www.vital.hu)

Megvan a megoldás a meddőségre?

Új reményt adhat a meddőség kezelésére a kisspeptin nevű hormon, mely egy kutatás szerint meddő nőknek adagolva aktiválhatja a menstruációs ciklust szabályozó nemi hormonokat. A brit kutatás új meddőségi terápiát eredményezhet azok számára, akiknek alacsony a nemihormon-szintjük.

A kisspeptin hormont a KISS-1 gén termeli, a reprodukciós funkciók fő szabályozója. A hormon hiánya esetén az állatok és emberek nem esnek át a pubertáskoron és nemileg éretlenek maradnak. Korábbi tanulmányaiban Dr. Waljit Dhillo, a londoni Imperial College kutatója és munkatársai már kimutatták, hogy a kisspeptin-kezelés a termékeny nők esetében beindítja a nemi hormonok termelését, ezúttal pedig megvizsgálták ugyanezt a hatást olyan nőknél, akiknek hormonális okokból elmaradt a menstruációja.

A tanulmány során a nem menstruáló, terméketlen nőknek vagy kisspeptint, vagy sóoldatot adtak be injekció formájában. Ezután vért vettek tőlük, hogy megállapítsák a peteérésért és megtermékenyítésért felelős két nemi hormon, az LH és az FSH szintjét. A kisspeptin 48-szorosra emelte az LH, és 16-szorosra az FHS szintjét a kontrollcsoportéhoz képest.

Ez az első tanulmány, mely kimutatta, hogy a kisspeptin stimulálja a nemi hormonokat a terméketlen nőknél, és egyúttal egy új lehetséges terápiaként tünteti fel. Dhillo szerint eredményük arra utal, hogy „a kisspeptin megőrizheti az alacsony nemihormon-szinttel rendelkező nők reproduktív funkcióit.” A kutatók munkája a jövőben kezelési protokoll kialakítására irányul majd annak reményében, hogy új terápiát dolgozhatnak ki a terméketlenségre.



A cikket a vital.hu-n az alábbi címen találja meg:
https://www.vital.hu/meddoseg-kisspeptin-hormon