Nyomtatás 
Forrás: Vital.hu (https://www.vital.hu)

Rákkal veszélyeztetik magukat a túlsúlyos nők

Azok a túlsúlyos nők, akik nem járnak rendszeresen mellrákszűrésre, sokkal inkább veszélyeztettek, mint normál súlyú társaik. A John Hopkins Egyetem kutatásai szerint a kórosan túlsúlyos fehér nők hajlamosak kihagyni a mammográfiás vizsgálatot, ezzel pedig nagy veszélybe sodorják magukat.

A mellrák a második leggyakoribb halálok a nők körében az Egyesült Államokban. Mammográfiai szűrővizsgálat segítségével a mellrákos esetek nagy része még korai stádiumban felfedezhető és így gyógyítható, ezért a 40 év feletti nőknek ajánlott az éves szűrés. A túlsúly emellett tovább növeli a mellrák kialakulásának kockázatát.

Dr. Nisa Maruthur és kollégái összesen 276 ezer páciens egészségügyi adatait vizsgálták meg, hogy kiderítsék, van e összefüggés a testsúly és a szűrővizsgálatokon való részvételi arány között. Eredményeik szerint a súlyosan elhízott nők átlagosan 20 százalékkal ritkábban vesznek részt szűrővizsgálatokon, mint normál súlyú társaik.

Ennek legvalószínűbb oka a túlsúlyos nők önbizalomhiánya lehet, valamint az, hogy szégyellik magukat a vizsgáló orvosok és nővérek előtt. „A túlsúly sok szempontból veszélyt jelent az egészségi állapotra nézve, közvetlenül és közvetetten is – nyilatkozta Dr. Maruthur. – Ennek csak egyik kis szelete a mammográfiai szűrővizsgálatokon való részvétel.”



A cikket a vital.hu-n az alábbi címen találja meg:
https://www.vital.hu/mellrak-tulsulyos-nok