Nyomtatás 
Forrás: Vital.hu (https://www.vital.hu)

Nem is gyógyszer a legjobb gyógyszer

Túl szép, hogy igaz legyen, pedig a tudományos kutatások sorra igazolják a mozgás jótékony hatásait. Ennek ellenére sokan még mindig inkább a tespedést választják a testedzés helyett.

Nemrég végzett kutatások szerint a rendszeres testmozgás elősegíti az agyműködést, növeli a gyermekek iskolai tevékenységét és az idősek kognitív funkcióinak romlását is késlelteti. A Missouri Egyetem kutatásai szerint az erőnléti tréning és a kardio edzés növeli a csontok ásványianyag-sűrűségét, ezzel csökkentve a csontritkulás kialakulásának esélyét.

Egy, a 'Spine Journal' című lapban nemrég megjelent cikk szerint a testmozgás megoldást jelenthet a krónikus hátfájásra is. „A testmozgás megelőzési és kezelési módszerként is eredményes lehet a krónikus derék- és hátfájásban szenvedők esetében” – nyilatkozta Dr. Stanley J. Bigos, a Washington Egyetem ortopéd sebészeti professzora.

A legújabb kutatási eredmények szerint a testedzés csökkenti a szürke- és zöldhályog kialakulásának esélyeit is. A Berkeley Országos Laboratórium vizsgálatai alapján a naponta legalább 10 kilométert futóknak 35 százalékkal kevesebb az esélyük a szürke- és zöldhályog kialakulására.

Az Egyesült Államokban évente mintegy százezer új vastagbélrákos beteget diagnosztizálnak, pedig rendszeres testmozgás segítségével az esetek nagy része megelőzhető lenne. A Harvard Egyetem adatai szerint már heti 5-6 óra testmozgással 24 százalékkal csökkenthető a vastagbélrák kialakulásának valószínűsége.



A cikket a vital.hu-n az alábbi címen találja meg:
https://www.vital.hu/testmozgas-testedzes