Nyomtatás 
Forrás: Vital.hu (https://www.vital.hu)

A fogínybetegség gyorsíthatja az AIDS kifejlődését

A fogínybetegség esetén a szájban termelődő vajsav felerősítheti a HIV-fertőzötteknél a vírust, és kifejlődhet náluk az AIDS-betegség – jelentették be felfedezésüket csütörtökön japán kutatók.

A baktériumok egy csoportja krónikus gyulladást okoz a szájban, ami tönkreteszi a fogíny szerkezetét. Az ínygyulladás veszélyezteti a fogakat, sőt az egész testet: korábbi kutatások szerint kapcsolatba hozható vele a cukorbetegség és a szívbetegségek kialakulása. A világon elsőként most azt állapították meg a tokiói Nihon Egyetem kutatói, hogy aktiválja a HIV-vírust is.

Az ínybetegséget okozó baktériumok vajsavat termelnek, amely az avas vajban is megtalálható. Ez a vegyület meggátolja a HDAC jelű enzim működését, amely a HIV-vírus szétterjedését akadályozhatná – mondta Ocsiai Kunijasu, a kutatás vezetője.

Laboratóriumi sejttenyészetekben azt vizsgálták, hogy a vírus a baktériumok és a vajsav jelenlétében miként viselkedik. Megállapították, hogy a vírus gyorsan behatol az immunrendszer kétféle sejtjébe, ha a táptalajban vajsav van.

A mikrobiológus szakemberek felhívják a figyelmet arra, hogy a fogínybetegség komoly egészségügyi kockázattal jár. Tanulmányuk a Journal of Immunology című amerikai szaklap márciusi számában jelenik meg.



A cikket a vital.hu-n az alábbi címen találja meg:
https://www.vital.hu/foginybetegseg-aids