Nyomtatás 
Forrás: Vital.hu (https://www.vital.hu)

Min múlik a diéta sikere?

Előfordulhat, hogy másoknak segít egy-egy diétás módszer a fogyásban, de mi képtelenek vagyunk vele lefogyni, így a cukorbetegség, a magas vérnyomás, valamint a szívbetegségek veszélyét sem tudjuk csökkenteni. Egy európai uniós kutatás szerint ennek oka az, hogy az uniformizált diéták nem veszik figyelembe az egyéni genetikai adottságokat.

Az Európai Unió 'Lipgene' elnevezésű kutatási sorozata bebizonyította, hogy a globális elhízásprobléma egyetlen lehetséges megoldása a genetikai tényezőket is figyelembe vevő egyéni diétás programok kifejlesztésében rejlik. A kórosan elhízott emberek költségei évente mintegy 32,8 milliárd euróba kerülnek az EU-nak. A jelenlegi tendencia szerint 2050-re az európaiak fele túlsúlyos lesz.

Helen Roche professzor, a Lipgene program vezető kutatója és munkatársai 500 önkéntes segítségével vizsgálták különböző étrendek hatásait a túlsúllyal összefüggésbe hozható metabolikus betegségekre. A négy vizsgált étrend közül az első viszonylag magas (telített) zsírtartalmú ételeket tartalmazott. A második, mediterrán étrend is magas zsírtartalmú ételeket tartalmazott, de ezek általában egyszeresen telített vagy telítetlen zsírok voltak. A másik két étrendben alacsony zsírtartalmú ételek szerepeltek.

A diétás program befejezése után a tudósok megvizsgálták a résztvevők egészségi állapotát (vércukorszint, testzsír, vérnyomás, koleszterinszint). Bár általánosságban elmondható, hogy a telített zsírban gazdag étrend rontja, míg a telítetlen zsírsavakban gazdag diéta javítja a metabolikus betegségek kialakulásának esélyét, az eredmények szerint a genetikai tényezők is igen nagy szerepet játszanak.

„Bizonyos betegek esetében még az alacsony zsírtartalmú étrend sem segíthet, míg másoknak a magas zsírtartalmú sem árt – nyilatkozta Roche professzor. – A genetikai tényezők rendkívül fontossággal bírnak ebben az esetben. A jövőben a hatékonyabb fogyás érdekében olyan módszert kell kifejlesztenünk, ami az elsődleges genetikai és öröklött tulajdonságokat is figyelembe veszi.”



A cikket a vital.hu-n az alábbi címen találja meg:
https://www.vital.hu/dieta_genetika