Nyomtatás 
Forrás: Vital.hu (https://www.vital.hu)

A téli napsütés védi a szívünket

A napfény hiányában tartósan fennálló D-vitamin-hiány hozzájárulhat a magas vérnyomás, valamint a szív-és érrendszeri megbetegedések kialakulásához, közölte egy nemrégiben végzett vizsgálat.

Akik keveset tartózkodnak a szabad levegőn, és kevés napsugár éri a szervezetüket, azok D-vitamin-raktára kiürül, és súlyos szív- és érrendszeri megbetegedések léphetnek fel – derült ki a chicagói Loyola Egyetemen kutató Marcella Niehoff vizsgálataiból.

A napfény szükséges a D-vitamin előállításához szervezetünkben, a téli hónapokban azonban ez a szintézis lelassul, hiszen kevesebb napsütés ér minket. A D-vitamin-raktárak egy idő eltelte után kifogynak, hiányában pedig a súlyos szív- és érrendszeri megbetegedések gyakorisága 50%-ra emelkedik, szemben a rendszeresen friss levegőn lévők 30%-os esélyével.

A D-vitamin hiánya kezelhető tablettával. A tablettával kezelt esetek rizikója a szív-és érrendszeri megbetegedéseket illetően ismét 30%-ra csökken. Önmagában az étrend változtatásával azonban nem érhető el D-vitamin szintjének emelkedése.

Ha egy kis téli napfürdőzésre adjuk a fejünket, ne felejtsük a megfelelő fényvédelmet: napszemüveget és fényvédő arckrémet; a káros napsugárzás ugyanis télen is ugyanolyan káros.



A cikket a vital.hu-n az alábbi címen találja meg:
https://www.vital.hu/d-vitamin-hiany