Nyomtatás 
Forrás: Vital.hu (http://vital.hu)

A nagy mell nem betegség

Ha valakinek túl nagyok a mellei, az nem betegség, így a mellkisebbítő műtétet nem állja a német társadalombiztosítás – áll egy bírósági ítéletben.

A nyugat-németországi Darmstadtban található területi bíróság elutasította egy 37 éves nő keresetét, akinek több orvos azt tanácsolta, műtétileg kisebbíttesse meg a melleit, hogy elmúljanak hátfájdalmai és ne bélyegezze meg a társadalom.

A társadalombiztosítója elutasította a késését, így a nő bírósághoz fordult. A bíró úgy ítélkezett, hogy az ilyen beavatkozásokat csak akkor állja a társadalombiztosítás, amennyiben a mellek mérete fizikai deformitásként kezelhető és további egészségügyi problémákat okoz.

A bíróság azt is kijelentette, hogy a „túl nagy mellek” csak abban az esetben okolhatók a hátfájásért, „amennyiben nagy fokban eltérnek a test arányaitól”. Mivel a páciens elhízott volt (178 cm magas és 116 kilogramm súlyú), a bíróság szerint ez a kitétel nem áll fenn.

Egy szövetségi bíróság 2004-ben úgy rendelkezett, hogy az állami egészségbiztosítás nem fedezheti a mellkisebbítő, illetve -nagyobbító műtétet, mivel „a mellnek nincs szabványos mérete vagy formája”. A mell méretéből adódó lelki problémákat pedig pszichoterápiával kell kezelni, amelynek költségei hiába magasabbak, mint egy plasztikai műtété, ezt mégis fedezi a legtöbb biztosító.A cikket a vital.hu-n az alábbi címen találja meg:
http://vital.hu/nagy_mell