Nyomtatás 
Forrás: Vital.hu (https://www.vital.hu)

A húgyhólyagproblémák figyelmeztető jelei

A vizeléssel kapcsolatos problémákat nem szabad alulbecsülni: Az Amerikai Urológus Társaság arra biztat mindenkit, hogy feltétlenül forduljanak orvoshoz, ha hólyagrendellenességet tapasztalnak.

A következő tünetek jelentkezése esetén ajánlják az orvos felkeresését:

Inkontinencia (vizelettartási nehézség)
Több mint 15 millió amerikai szenved az úgynevezett stressz-inkontinencia – vagyis a köhögés, tüsszentés, járás, vagy futás közbeni vizeletcsepegés –, vagy a sürgősségi inkontinencia – azaz a gyakori, szabályozhatatlan vizelési kényszer – miatt.

Mindkét állapot kezelhető, többnyire minimálisan invazív módszerekkel, mint például a folyadékháztartás beállítása, a hólyagtorna, a medencefenéki izmokat erősítő gyakorlatok, vagy a gyógyszerek. Ha mindezek nem segítenének, műtéti megoldásra kerülhet sor.

Alsó húgyúti tünetek

A jóindulatú prosztata-megnagyobbodásban szenvedő férfiak tapasztalhatnak alsó húgyúti tüneteket, mint például gyakori, vagy sürgős vizelési kényszer, éjszakai vizelési inger, vizeletelakadás, vagy a vizelet elindításának nehézsége. Az ilyen tünetek különösen az idős férfiak számára jelentenek fokozott veszélyt, mert esetükben nagyobb a kockázata az elesésnek.

Húgyúti fertőzések
Körülbelül a nők 40, míg a férfiak 12%-a él át élete során legalább egyszer húgyúti fertőzést. A kezeletlen gyulladások szövődményeként életveszélyes vesefertőzés alakulhat ki, különösen gyermekkorban. A tünetek közül kiemelendő a fájdalom, a gyakori vizelési inger, és az égő érzés vizeléskor.

 

Ágybavizelés
Ágybavizelést okozhatnak fejlődési, szerkezeti, anatómiai eltérések, húgyúti fertőzések és ideggyógyászati problémák is. A bepisilő gyermek aprólékos kivizsgálást igényel, melynek során ki kell zárni a súlyos urológiai rendellenességeket. A kezelésére több módszer is rendelkezésre áll.

Húgyhólyagrák
Évente körülbelül 53 ezer beteget diagnosztizálnak hólyagrákkal az USA-ban. A leggyakoribb tünet a véres vizelet, de előfordulhat mindössze gyakoribb vizelési kényszer, vagy fájdalmas vizelés is. Első számú kockázati tényezőnek számít a dohányzás, ám a festékiparban, fémgyártásban, bőr-, textil- és vegyiparban dolgozók is fokozottan veszélyeztetettek. Az időben felfedezett esetekben van legnagyobb esély a gyógyulásra.

Intersticiális cisztitisz (egyfajta idült hólyaghurut)
Tünetei a sürgős vizelési kényszer, a gyakori vizelési inger, valamint a fájdalom a köldök és a combok tájékán a hasi vagy a háti oldalon. A tünetek visszatérők, vagy folyamatosan jelen vannak. Kezelése gyógyszeres.



A cikket a vital.hu-n az alábbi címen találja meg:
https://www.vital.hu/hugyholyag_problemak