Nyomtatás 
Forrás: Vital.hu (https://www.vital.hu)

A túlzott tisztaság súlyos betegséggel lehet kapcsolatban

Az ötéves Amy-Lee Nakhl maga volt a megtestesült egészség. Látszólag. Valójában fél lábbal a sírban állt, és elképzelhető, hogy mindezért a mai nyugati világra jellemtő túl steril környezet a felelős.

Az ausztrál kislány egészséges ételeket evett és sok vizet ivott – ahogy a szakemberek tanácsolják. Ennek ellenére épp a szakadatlan vízivás volt az, ami gyanússá vált az egyik rokonának, és felvetette, hogy valami nincs rendben. Amy-Lee-t orvoshoz vitték, ahol azonnal megkongatták a vészharangot. A vércukorszint-gyorsteszt az ötéves gyereknél 38,5-ös értéket mutatott, ami jóval magasabb a biztonságos 4-6 közötti tartománynál.

Amy-Lee hirtelen a kórházban találta magát. A cukorbetegség életveszélyes 1-es típusát diagnosztizálták nála, ami a 2-es típustól eltérően nem megelőzhető, mivel nem kapcsolható életmódbeli tényezőkhöz, mint például az étrend és a testmozgás.

Az amerikai Fiatalkori Cukorbetegek Alapítványa támogatta azt a munkát, mely alátámasztja azt a feltételezést, hogy a nyugati világ baktériummentesített környezete vezetett néhány betegség szélesebb körű elterjedéséhez. Az alapítvány ausztrál elnöke, Mike Wilson szerint a steril körülmények közt tartott egerek körében ijesztően magas arányban alakult ki 1-es típusú cukorbetegség. „Az 1-es típusú cukorbetegséget genetikai tényezők és külső körülmények együttes előfordulása okozza – mondta Mr. Wilson. Ez a kutatás segít megérteni az 1-es típusú cukorbetegség új eseteinek növekvő számát. Ezek szerint egy bizonyos mértékben még egészséges is a baktériumok jelenléte.”

A most 11 éves Amy-Lee diagnózisa óta már számtalanszor került kórházba. Hiába kapja pumpán keresztül az inzulint az injekció helyett, a betegsége állandó aggodalomra ad okot. „Minden nap rettegünk, így aztán egy merő borzalom az életünk” – mondta el édesanyja.



A cikket a vital.hu-n az alábbi címen találja meg:
https://www.vital.hu/cukorbetegseg_steril_kornyezet