Nyomtatás 
Forrás: Vital.hu (https://www.vital.hu)

Öltés nélkül műthető a szürkehályog

A szürkehályog műtéte után eddig napokig tartott a lábadozás és varratokra is szükség volt, a beültetett lencsék pedig csak egy erősségben voltak kaphatók, így a legtöbb betegnek szemüveget kellett hordani a műtét után. Ezeknek az időknek azonban most vége.

„Egyetlen öltést sem teszünk már a szembe” – mondta el Dr. Jim Salz, a Dél-Kaliforniai Egyetem szemész professzora, az Amerikai Szemészeti Társaság szóvivője. „Olyan bemetszést ejtünk, amely magától bezáródik, így a felépülés sokkal gyorsabb és fájdalommentesebb.” Az új beültetett lencsék pedig jobban közelítik a normál látást, így a betegek jobban látnak, mint valaha.

A szürkehályog a szemlencse „elfelhősödése”, időskorban a leggyakoribb. Kialakulása során a szemlencse fehérjéi összecsapzódnak, majd ez a felhősödés egyre nagyobb részre terjed ki és a látást is befolyásolja. A kialakulás pontos oka nem ismert, a károsodás egyik lehetséges okai a szabad gyökök lehetnek.

A műtét során (melynek neve fakoemulzifikáció) mintegy 3 milliméternyi hosszan bemetszik a szaruhártyát és egy apró berendezést vezetnek be a szembe, mely ultrahang kibocsátásával kicsi darabokra töri össze a hályogot, amit azután egy kis csövön kiszippantanak. Az eljárás 10-30 percig tart és a betegek utána hazamehetnek.

Körülbelül négy éve gyártanak olyan multifokális műlencséket, amelyek utánozzák az emberi szem alkalmazkodását a közelre és távolra való nézéshez, így a betegeknek többnyire nincs már szükségük szemüvegre a műtét után. Egy másik fajta műlencse a szemizmok összehúzódásának hatására meghajlik, így segít a fókuszálásban.

Az új technológiák használatának egyetlen korlátja van: a pénz. Az USA-ban az egészségbiztosítók nem állja az újfajta műlencsék árát, így a betegek 800-900 dollárt (mintegy 150-165 ezer forintot) fizetnek ezért, valamint további 700-1500 dollárt (130-280 ezer forintot) az operáló szemésznek.



A cikket a vital.hu-n az alábbi címen találja meg:
https://www.vital.hu/szurkehalyog_mutet