Nyomtatás 
Forrás: Vital.hu (https://www.vital.hu)

Terhesség bulimiásan

A bulimia önmagában is veszélyes betegség, melyen a terhesség örömei sem feltétlenül javítanak, ráadásul a baba és a mama egészségének is árthat. Egy norvég kutatás szerint a terhesség alatt a bulimiás nők emellett több depressziós is tünettel küzdenek, mint a többi terhes nő.

A bulimia nervosa kórosan nagy mennyiségű táplálék fogyasztásával, majd különböző módokon történő kompenzáló viselkedéssel (önhánytatással, kóros mennyiségű edzéssel, hashajtók szedésével) járó pszichoszociális betegség. Komoly egészségkárosító hatással bír, elsősorban a szervezet folyadék- és sóháztartásának felborulását okozza. A terhesség és az evészavarok társulása komolyan árthat mind a babának, mind a mamának.

A norvég közegészségügyi intézet az Anya-Gyermek Tanulmány keretei között 41 ezer terhes nőt kérdezett ki. A nők 2 ezrelékénél, azaz 96 nőnél diagnosztizáltak bulimia nervosát a terhesség első harmadában – kétharmaduk már a terhesség kezdete előtt is bulimiáról panaszkodott.

A Knoph Berg vezetésével zajló kutatás szerint a bulimiás terhes nők önbecsülése alacsonyabb az egészséges terhesekkel összehasonlítva, kevésbé elégedettek a párkapcsolatukkal, továbbá a depresszió egyéb tünetei is megfigyelhetők náluk.

„Sokan közülük huzamos ideig fizikai, vagy szexuális jellegű bántalmazást szenvedtek el életük során, és kifejezett depressziós tüneteket ismertünk fel náluk. Az evészavarok, köztük a bulimia is, nemcsak fiatal, hanem idősebb korban is előforduló betegség, azonban gyakran tinédzser korban bukkan fel.” – mondta el Berg.

Az anorexia és a bulimia nervosa a nőknél tízszer gyakoribb, mint a férfiaknál. Norvégiában a termékeny korú nők 0,3%-a anorexiás, 2%-a bulimiás, és 3 százalékuknak a túlzott evésből származó evészavar figyelhető meg.



A cikket a vital.hu-n az alábbi címen találja meg:
https://www.vital.hu/terhesseg_bulimia