Nyomtatás 
Forrás: Vital.hu (https://www.vital.hu)

Vékonyan is lehetünk elhízottak!

Normális BMI- (testtömegindex) tartományba tartozó emberek is aggódhatnak az elhízás miatt – figyelmeztet a Mayo Klinika kardiológusa, aki szerint a testzsírszázalék mérése pontosabb képet ad az egészségi állapotunkról.

A testtömegindex [0]et gyakran alkalmazzák egy egyén túlsúlyának vagy soványságának meghatározására. Dr. Francisco Lopez-Jimenez és munkatársai szerint a normál BMI-vel, de zsírtöbblettel rendelkező embereknek nagyobb valószínűséggel magasabb a koleszterinszintje, hasi zsírtöbblettel rendelkeznek és a metabolikus szindróma egyéb jellegzetességei is megmutatkoznak náluk – olyan tünetek, amelyek nagyobb valószínűséggel hajlamosítanak szív- és cukorbetegségre.

Ez az állapot, amelyet Lopez-Jimenez és munkatársai „normál súlyú elhízás”-nak neveznek, kiemelkedően gyakori: 2127 normál BMI-jű férfi és nő vizsgálata során 61%-ukban volt megfigyelhető. „Úgy tűnik, hogy bármilyen korú felnőttet, férfiakat és nőket egyaránt, bármely rasszba tartozó embert érinthet ez az állapot – nyilatkozta a kutató a Reuters Hírügynökségnek. Általában a mozgásszegény életmód tehető felelőssé az izomtömeg fogyásáért és eközben a zsírszövet felszaporodásáért.”

Magas testzsírszázaléknak számít férfiakban a 20%, nőkben a 30% feletti érték. A kutató szerint a testzsírszázalék megállapításának legjobb módja, ha egy megbízható bioelektromos ellenállás mérő készüléket használunk, melyekkel kevesebb, mint egy perc alatt lehet mérést végezni. A régebbi módszer, melynek során a bőrredő vastagságát mérőkörzővel állapítják meg, időigényesebb és kevésbé megbízható.

Bár a jelenlegi útmutatók szerint sok normál súlyú elhízott embernek emelkedett a derékkörfogata (férfiaknál 102 cm, nők esetében 88 cm feletti), néhányuknál ez nem így van – mondta el Lopez- Jimenez –, ezért ez az adat nem megbízható jelzője a folyamatnak.

A kutatók jelenleg azt vizsgálják, hogy mit tehetnek a normál súlyú elhízottak annak érdekében, hogy zsírtöbbletüket zsírmentes testtömeggel helyettesítsék. Szerintük a lehető legmegfelelőbb megoldásnak az izomtömeg növelése és a több kalória égetése tűnik. A testmozgás tehát feltétlenül fontos, mely erősítő és aerob edzést egyaránt kell tartalmazzon – javasolja Lopez- Jimenez.



A cikket a vital.hu-n az alábbi címen találja meg:
https://www.vital.hu/elhizas_bmi_testzsirszazalek