Nyomtatás 
Forrás: Vital.hu (https://www.vital.hu)

A túlsúlyos gyereknek gyakrabban fájhat a feje

A túlsúlyos gyerekek és kamaszok esetében nagyobb a kockázata arra, hogy krónikus fejfájás forduljon elő náluk – állapították meg amerikai kutatók.

A tanulmányban 913 gyereket és tizenévest vizsgáltak, akiknek fejfájásos panaszaik voltak. A Headache című orvosi szakfolyóirat online változatában megjelent dolgozat szerint a gyerekek testtömegindexének növekedésével (ez a testtömegből és a magasságból számított viszonyszám) nőtt a fejfájásuk gyakorisága is.

A felnőttkori elhízás és a krónikus fejfájás közti kapcsolatot már korábbi tanulmányok igazolták, ám Andrew D. Hershey és kutatócsoportja elsőként figyelte meg gyerekeknél is az összefüggést. A vizsgálatban résztvevők először az Egyesült Államok hét gyermekeket kezelő fejfájás-ambulanciájának valamelyikén jelentkeztek problémájukkal. A kiválasztott gyerekek között voltak, akik egészségi állapotát hat hónapig követték a kutatók.

A teljes vizsgálati csoport 17,5 százaléka volt elhízott, további 33 százaléka pedig a túlsúlyosság határán volt. A nyomon követett kisebb csoportban azoknál, akiknek sikerült valamennyit lefogyniuk, ritkábban jelentkezett a fejfájás.

Az elhízás és a fejfájások közti kapcsolat okát egyelőre nem ismerik a szakemberek. Hershey szerint eredményük felhívhatja az orvosok figyelmét arra, hogy amennyiben krónikus fejfájással élő gyereket kezelnek, érdemes a testsúlyukra is odafigyelni.



A cikket a vital.hu-n az alábbi címen találja meg:
https://www.vital.hu/gyerekkori_fejfajas_tulsuly