Nyomtatás 
Forrás: Vital.hu (https://www.vital.hu)

Dohányzás a terhesség alatt: megdöbbentő eredmények

A terhesség alatti dohányzás hatásaként a gyermek születhet túl alacsony súllyal, a későbbiekben pedig túlsúlyossá válhat, ezen túlmenően azonban nem bizonyítható, hogy akár a fizikai, akár a szellemi fejlődésére kihatna az anya dohányzása – derül ki egy amerikai vizsgálatból.



Egy korábbi kutatás adatainak legfrissebb feldolgozása megdöbbentő eredményekhez vezetett: míg az anya terhesség alatti dohányzása egyértelműen növeli annak esélyét, hogy a gyermek túl alacsony súllyal születik, illetve hétéves korára túlsúlyossá válik, addig fejlődésének egyéb aspektusaira (például az intelligenciára, az iskolai teljesítményre és a különböző viselkedési zavarok kockázatára) nincs közvetlen hatással.

Korábban a szakemberek arra a következtetésre jutottak, hogy tisztán kimutatható kapcsolat áll fenn a terhesség alatti dohányzás és a gyermek különböző fejlődési zavarai között. Ezt az oksági kapcsolatot azonban a friss adatelemzések megcáfolták: a kutatók további, a családi környezetre vonatkozó tényezők bevonásával vizsgálták az olyan gyermekekre vonatkozó adatokat, akiknek anyja dohányzott a terhesség alatt. Eredményeik alapján a szülők jövedelme és iskolázottsága, valamint az, hogy közösen nevelik-e a gyermeket, nagyban kihatnak a gyermek fejlődésére, míg a dohányzás önmagában nem.

A kutatást vezető Stephen E. Gilman szerint mindez természetesen nem jelenti azt, hogy a dohányzás ne lenne szörnyen veszélyes és káros – mind az anyára, mind a gyermekre nézve. A dohányzás nagyban növeli annak valószínűségét, hogy a gyermek túl alacsony súllyal születik, ami további egészségügyi problémákhoz vezethet – hangsúlyozta.

Gilman és munkatársai következtetéseiket egy 52 919, a hatvanas években született amerikai gyermekre kiterjedő vizsgálat adataiból vonták le, amely születésüktől hétéves korukig követte figyelemmel fejlődésüket. A kutatási adatok között szerepeltek olyan, a gyermekek fejlődését befolyásoló tényezők, mint az anyák terhesség alatti dohányzási szokásai, családi állapotuk, iskolai végzettségük, a családi anyagi helyzete és mentális betegségekre vonatkozó kórtörténete.

A mostani kutatás meglepő következtetésre jutott az olyan testvérpárokkal kapcsolatban is, akiknél az anya az egyik terhesség alatt dohányzott, a másiknál viszont nem. A meglepetést az okozta, hogy – a feltételezésekkel ellentétben – nem tapasztaltak különbséget ezen testvérpárok tagjainak iskolai teljesítménye, intelligenciahányadosa, illetve egyéb, a szellemi fejlődéssel kapcsolatos mutatói között.

Mindennek ellenére a kutatók tanácsa a terhes nők számára továbbra is az, hogy a maguk és születendő gyermekük egészsége érdekében ne gyújtsanak rá.



A cikket a vital.hu-n az alábbi címen találja meg:
https://www.vital.hu/dohanyzas_terhesseg