Nyomtatás 
Forrás: Vital.hu (https://www.vital.hu)

Probiotikum enyhítheti a szénanátha tüneteit

Egy brit kutatás szerint napi egy probiotikum-tartalmú ital fogyasztása képes megváltoztatni a pollenekre adott immunválaszt és kiegyensúlyozni az antitesteket, ami pedig összességében enyhítheti az szénanátha tüneteit.



„Az adatok azt mutatják, hogy a probiotikus táplálékkiegészítők megváltoztatják az immunválaszokat, és enyhíthetik az allergia tüneteinek súlyosságát – mondta el Claudio Nicoretti, a brit Élelmiszerkutató Intézet munkatársa.

A probiotikus termékek, táplálékkiegészítők élő mikroorganizmusokat, „jó baktériumokat” tartalmaznak, melyek természetesen élelmiszerekben, például fermentált termékekben, joghurtokban, gyümölcslevekben találhatók meg.

Az emésztőrendszerben normálisan rengeteg ilyen baktérium található, melyek fontos szerepet töltenek be az emésztésben, az immunrendszer működésében, és a „rossz”, betegségeket okozó baktériumok elleni védekezésben.

A kutatásban résztvevő, szezonális allergiával küzdő önkéntesek minden nap Lactobacillus casei baktériumot tartalmazó italt ittak öt hónapon keresztül. A kontrollcsoport italában nem volt ilyen baktérium. A kutatók vérmintát vettek a résztvevőktől a pollenszezon előtt, tetőzésekor és utána.

Az eredmények szerint a probiotikus italt fogyasztók vérében alacsonyabb volt egy antitest szintje, mely az allergia tüneteiért felelős; emellett egy másik antitest, az allergiás reakciók ellen védő szerepet betöltő IgG szintje pedig magasabb volt – ezek a változások pedig csökkenthetik a tünetek súlyosságát.

A kutatók figyelmeztetnek, hogy eredményeik kis felmérésből származnak, ezért további vizsgálatok szükségesek.



A cikket a vital.hu-n az alábbi címen találja meg:
https://www.vital.hu/probiotikum_allergia_szenantha