Nyomtatás 
Forrás: Vital.hu (https://www.vital.hu)

Valóban hatékonyak a népszerű fogyókúrák?

Egy vizsgálat során brit kutatók összehasonlító elemzést készítettek a legnépszerűbb fogyókúrás programról, és megállapították, hogy mind a négy fogyókúra valóban elég tápanyagot biztosítanak a csökkent energiabevitel mellett.



A Slim-Fast, Atkins, Rosemary Conley Edd Magad Vékonyra Program és SúlyFigyelő (WeightWatcher) fogyókúrákat vizsgáló Helen Truby és kollégái összesen 293 embert kértek meg, hogy vezessenek étkezési naplót a két hónapos fogyókúrás periódus előtt és közben. A munkát egy kontrollcsoport is segítette, akik ugyanúgy étkeztek, ahogy addig.

Az eredmények szerint mind a négy fogyókúra alkalmazása során valóban jelentősen csökken az energiabevitel. A fogyókúrás csoportok tagjai mind veszítettek a súlyukból a kontrollcsoporthoz képest, bár nagy különbségek nem mutatkoztak a módszerek hatékonysága közt.

Annak ellenére, hogy az Atkins-diéta kivételével az összes többi fogyókúrás program melegen ajánlja a gyümölcs- és zöldségbevitel növelését, a kutatók szerint csak a SúlyFigyelő módszert alkalmazóknál nőtt a gyümölcs- és zöldségfogyasztás, és ott sem jelentősen. „Sajnos ez azt jelenti, hogy az emberek még akkor sem hajlandók több gyümölcsöt és zöldséget enni, ha épp fogyókúráznak” – nyilatkozta Truby.

Az Atkins-diétával szemben korábban sokszor felmerült, hogy nem biztosítja megfelelően a szükséges tápanyagbevitelt. A kutatók állításuk szerint a mostani kísérletben erre nem találtak bizonyítékot, „bár igaz, hogy az Atkins-diétát folytatók körében gyakori a vas és niacin bevitelének csökkenése, valamint az elégtelen rostbevitel, amely hosszútávon bélbántalmakat okozhat”.



A cikket a vital.hu-n az alábbi címen találja meg:
https://www.vital.hu/hatekony_fogyokura