Nyomtatás 
Forrás: Vital.hu (http://vital.hu)

Miért fontos tejterméket adni a gyerekeknek?

Egy amerikai kutatócsoport tanulmánya szerint a gyermekkorban elfogyasztott tejtermékek javíthatják a csontok állapotát.A tejtermékeket az egészséges, kiegyensúlyozott táplálkozás fontos összetevőjének tartják. Egész mostanáig azonban homály fedte azt, hogy a tejtermékek fogyasztása hosszú távon hogyan függ össze a csontok állapotával gyermekkorban, pl. a csontsűrűséggel, a csontok ásványianyag-tartalmával és a csontfelülettel.

A Bostoni Egyetem kutatói 12 éven át követték nyomon 3 és 5 év közötti gyermekek étkezési szokásait. A kísérletben résztvevő családok naplót kaptak, és a kutatók megkérték a szülőket, hogy minden évben több napon át jegyezzék fel, mit evett gyermekük. A napló és más információk segítségével a kutatók kiszámították a gyermek átlagos napi fogyasztását tejtermékekből és más élelmiszerekből.

A 12 éves periódus végén megvizsgálták a gyermekek csontozatának egészségét. Azt tapasztalták, hogy azoknál a gyerekeknél, akik napi két vagy több alkalommal fogyasztottak tejterméket, nagyobb volt a csontozat ásványianyag-tartalma és a csontsűrűség. Miután rögzítették a normális csontfejlődésre ható egyéb faktorokat (növekedés, testalkat, aktivitás foka), a szerzők azt találták, hogy ezeknek a fiataloknak 175 grammal több ásványi anyag volt a csontjaikban, mint azoknak, akik naponta kettőnél kevesebb adag tejterméket fogyasztottak.

A kutatók értékelték a tejtermékek és más táplálékcsoportok együttes hatását is. Azoknak a gyerekek, akik naponta kettőnél többször ettek tejterméket, 10 dkg húst vagy más fehérjetartalmú ételt, 300 grammal magasabb lett a csont ásványianyag-tartalma.

A tejtermékek a fehérjék, a kalcium és más tápanyagok, mint pl. a foszfor és a D-vitamin egyik fő forrása, mindennapos fogyasztásuk a csontok egészséges fejlődését segíti.A cikket a vital.hu-n az alábbi címen találja meg:
http://vital.hu/tejtermek_csontok