Nyomtatás 
Forrás: Vital.hu (https://www.vital.hu)

A rögzítéstől is függ, hogyan gyógyul a bokatörés

A bokatörést követő műtét után sokkal gyorsabb a gyógyulás, ha a beteg szilárd gipszkötés helyett olyan gipszet vagy sínt kap, amely levehető, és ezáltal lehetővé teszi a boka mozgatását.

A bokatörés egyike az alsó végtag leggyakoribb töréseinek, főként a fiatal férfiak és idősebb nők körében. Az esetek felében a törött csontot műtéttel kell helyreigazítani, ezután a lábfejet és a lábszárat szilárd gipszkötésbe helyezik, ami megvédi a sérült területet.

A szilárd kötés azonban fájdalmas lehet, merevséget, gyengeséget és duzzanatot okozhat a bokában. A Cochrane Researchers kutatói ezért azt vizsgálták, hogy az eltávolítható gipsz vagy sín hatékonyabban segíti-e a gyógyulást.

Bár a kutatók csak korlátozott bizonyítékokat találtak, ám a legfrissebb kutatások azt mutatják, hogy a hagyományos gipszkötéssel összehasonlítva a levehető gipsz és sín, amely lehetővé teszi a boka mozgatását és edzését közvetlenül a műtét után, sokkal inkább hozzájárul a fájdalom csökkenéséhez és a mozgásképesség növekedéséhez. Habár kevés esetben, de az is előfordult, hogy a korai mozgatás épp ellenkező hatást váltott ki, és problémákat okozott például a műtéti seb gyógyulásánál.

Ha a sérült testrész stabil, hasznos, ha a beteg a műtét után mihamarabb járni kezd. A mozgatás jó a gyógyulás szempontjából, egyedül a műtéti sebre kell vigyázni.

„A műtéti utáni közvetlen edzésnek számos jótékony hatása van, de a sebgyógyulás megnövekedett kockázata arra figyelmeztet, hogy csak olyan esetben szabad a hagyományos gipszkötést levehető gipsszel vagy sínnel helyettesíteni, amikor a beteg biztosan jól reagál erre az eljárásra” – figyelmeztet Christine Lin, az ausztrál George Institute for International Health munkatársa.



A cikket a vital.hu-n az alábbi címen találja meg:
https://www.vital.hu/bokatores_gipsz