Nyomtatás 
Forrás: Vital.hu (https://www.vital.hu)

Hirtelen szívhalál: négy perc a túlélésért

Magyarországon naponta 70 ember szenved hirtelen szívhalált. A keringés eredményes újraindítására mindössze négy perc áll rendelkezésre, ezután visszafordíthatatlan agyi károsodás alakul ki. Dr. Kiss Róbert Gábor, a Magyar Kardiológusok Társaságának főtitkára Kolonics György megrendítő tragédiája kapcsán nyilatkozott a hirtelen szívhalálról.



A szakember elmondta, hogy hirtelen szívhalál esetén a 10 perc után megkezdett újraélesztés esélyei minimálisak. A bajbajutottak a szakértő segítség megérkezéséig is életben tarthatók: az újraélesztés részei a légutak szabaddá tétele, mellkaskompressziók és befúvásos lélegeztetés. Laikus által végzett újraélesztés esetén a mellkasi kompresszió önmagában, lélegeztetés nélkül is segíthet.

A hirtelen szívhalál hátterében fiatal korban a szív, a koszorúerek fejlődési rendellenességei, illetve bizonyos öröklődő szívbetegségek, ritmuszavarok állnak. 30-40 éves kortól a fő ok a koszorúér-betegségben keresendő.

A beszűkült koszorúereken átfolyó vér fizikai vagy lelki terhelés, stressz esetén nem biztosít megfelelő oxigénellátást a szívizomzatnak, ennek hatására pedig halálos ritmuszavar – kamrafibrilláció, kamraremegés – indul ki, aminek következtében a szív, mint pumpa megáll. Sokszor a hirtelen szívhalál a szívinfarktus első tünete.

A kamraremegés csak arra alkalmas elektromos áramütéssel, defibrillációval szüntethető meg. Az újraélesztést a mentők megérkezéséig, vagy az egyre több, nagy forgalmú helyszínen telepített automata elektromos defibrillátor (AED) alkalmazásáig kell folytatni. Így a hirtelen szívhalál eredményesen kezelhető, a beteg akár évtizedeket élhet ezt követően.

Egy évvel ezelőtt az Európai Parlament már javasolta a nagyobb közterületek, mint például vasút- és metróállomások, repülőterek és stadionok felszerelését életmentő automata defibrillátorokkal. A fejlett országokban az újraélesztés oktatása a tananyag része. Nem állhat mindenki mellett egy orvos, legtöbbet a hirtelen szívhalál esetén a legközelebbi képzett laikus segíthet azzal, hogy értesíti a mentőket, végzi az újraélesztést és alkalmazza az AED-t, ha a közelben az megtalálható. Minden tanuló, valamint a szívbetegek hozzátartozói ilyen oktatásban kell, hogy részesüljenek.

A Magyar Nemzeti Szívalapítvány és a Magyar Kardiológusok Társasága – a közterületek defibrillátorokkal való ellátása mellett –, szorgalmazza az újraélesztés és defibrillálás beépítését a kötelező tananyagba és a gépjárművezetői vizsgába.



A cikket a vital.hu-n az alábbi címen találja meg:
https://www.vital.hu/hirtelen_szivhalal