Nyomtatás 
Forrás: Vital.hu (https://www.vital.hu)

Tiszta edényt a babának! – A cumisüvegek sterilizálása

A csecsemő táplálásának ideális módja a szoptatás, ha azonban ez valamilyen ok miatt nem lehetséges, egy sereg problémával szembesülünk. Az anyatej lefejése, tárolása és az etetés számos segédeszközt igényel, a mellszívók, cumisüvegek, cumik tisztán tartása mindennapos feladattá válik. A tápszeres táplálás és hasonló problémákat okoz.

Környezetünkben számos kórokozó található, s mivel az újszülött baba [0] immunrendszere még nem képes őt megvédeni, fokozottan kell figyelni az etető eszközök tisztán tartására.

Mosogatás

Először is, az anyatejjel érintkező eszközöket el kell mosogatni. Az anyatej meglehetősen zsírdús tápanyag. A zsír rátapad az eszközök falára. Először a zsírt kell eltávolítanunk, amit szappanos-vizes mosogatással tudunk elvégezni. A mosogatáshoz lehetőleg ne használjunk erős mosogatószert; az edények falára tapadt maradék a következő etetéskor az anyatejbe oldódik.

Fontos, hogy az eszközöket a használati utasításnak megfelelően szedjük szét és a lerakódott anyatejet és zsiradékot a legrejtettebb részekből is távolítsuk el! Mosogatás után folyó vízben alaposan öblítsük le a tárgyakat.

Használhatunk mosogatógépet is. Az eszközöket ilyenkor a legfelső polcra helyezzük. A mosogatógépbe helyezett egyéb edényekben lévő ételmaradék (pl. paprikás zsír) azonban tartósan elszínezheti mellszívó vagy cumisüveg alkatrészeit.

Fertőtlenítés

Mosogatással nem tudjuk elpusztítani a felületre tapadt kórokozókat, az alacsony csíraszám fenntartása az eszközök időnkénti fertőtlenítésével biztosítható. Az anyatejjel vagy tápszerrel érintkező eszközöket általában naponta egyszer elegendő fertőtleníteni.

A sterilizálás legbiztonságosabb módja a kifőzés, melyet az alábbiak szerint végezzünk el: Helyezzük megfelelő méretű lábasba az előzőleg elmosogatott és szétszedett eszközöket. Öntsünk rá annyi hideg vizet, hogy ellepje. Adjunk a vízhez egy teáskanálnyi citromsavat vagy evőkanálnyi citromlét – ezzel csökkenteni tudjuk a vízkő lerakódását. Helyezzük a tűzhelyre és várjuk meg amíg forrni kezd. Hagyjuk legalább öt percig forrni. Soha ne dobjunk forró vízbe műanyag tárgyakat, mert azok a hirtelen hőmérséklet-változástól deformálódhatnak, elrepedhetnek.

A fentiekhez hasonlóan hatékony és biztonságos eljárás a forró vízgőzzel végzett fertőtlenítés. Gőzfertőtlenítés során kevés vízből forró gőzt hozunk létre. Erre a célra megfelel a kuktafazék, de a kereskedelemben kapható speciális elektromos fertőtlenítő edények, illetve a mikrohullámú sütőbe helyezhető fertőtlenítő edények, zacskók is.

A mikrohullámú sütő használata során nem a mikrohullám fertőtlenít, hanem a mikrohullám energiájával létrehozott forró vízgőz! Csak olyan eszközöket szabad a mikrohullámú sütőbe helyezni, amelyek használati utasításában ezt a gyártó megengedi, vannak ugyanis olyan műanyag és gumi alkatrészek, melyek anyaga a mikróban túlhevül, megolvad.

Próbáljuk meg elkerülni a hideg fertőtlenítőszerek használatát. A mérgező vegyi anyagok maradéka az edény falára tapad, majd a következő etetéskor az anyatejbe, tápszerbe oldódik és felhalmozódik a baba szervezetében. Az elhasznált anyagot a lefolyóba öntve pedig növeljük a környezetünk szennyezettségét.



A cikket a vital.hu-n az alábbi címen találja meg:
https://www.vital.hu/cumisuveg_sterilizalas