Nyomtatás 
Forrás: Vital.hu (https://www.vital.hu)

Betegségek, melyekben a legnagyobb eséllyel halhatunk meg

Az emelkedő életszínvonal és a jólét bizony halálos: napjainkban a fertőző betegségek helyett már a krónikus betegségek, például a stroke és más szív-érrendszeri megbetegedések okozzák a legtöbb halálesetet – derült ki az Egészségügyi Világszervezet (WHO) által kiadott legújabb haláloki listából.



Korábban az olyan fertőző betegségekben halt meg a világon a legtöbb ember, mint az AIDS, a tbc vagy a sárgaláz, ma már azonban egyre több országban nem fertőző, főként szív-érrendszeri betegségek jelentik a legfőbb halálokot. Ties Borma, a WHO egészségügyi statisztikai osztályának igazgatója szerint ez a tendencia előreláthatólag 2030-ig folytatódni fog, és a közepes és alacsony jövedelmű országokban is jellemzővé válik majd.

A halált okozó betegségek 30%-át a rák, a szív- és érrendszeri megbetegedések és a közlekedési balesetek teszik majd ki. A WHO A Világ Egészségügyi Statisztikája c. kiadványát 2008-ban 193 tagországának adatai alapján állította össze.

A kiadvány szerint szerte a világban egyre gyakoribb a cukorbetegség és az asztma, és még az alacsony jövedelmű országokban is megdöbbentően magas arányban fordul elő elhízás, ráadásul egyre többször már gyermekkorban elkezdődik.

A WHO szerint a dohányzás az egyetlen a legjelentősebb halálhoz vezető tényezők között, mely elkerülhető lenne. A dohányzók 30-50 százalékának halálához vezető káros szenvedély hozzájárul a szív- és érrendszeri betegségek, a stroke, a tüdőbetegségek kialakulásához is.



A cikket a vital.hu-n az alábbi címen találja meg:
https://www.vital.hu/halalos_betegseg