Nyomtatás 
Forrás: Vital.hu (http://vital.hu)

Egy csipet fűszer, és nem okoz rákot a hamburger

A rozmaring húsételek gyakran használt és kedvelt fűszere, és mostantól még egy okunk lehet arra, hogy használjuk: segítségével ugyanis megelőzhető a rák.

Kutatók szerint hamburgerhez adva a rozmaring képes felbontani a húsételben található, a főzés közben keletkező rákkeltő összetevőket, a heterociklikus aminokat. E vegyületek jelenléte a magas hőmérsékleten, hosszú időn át főzött húsokban különösen nagy problémát jelenthet.

A Kansas Állami Egyetem kutatása kimutatta, hogy a húspogácsákban a rozmaring hatására a heterociklikus aminok mennyisége 30-100% százalékkal is csökkent. Mindez a fűszernövény antioxidáns hatásának köszönhető. A rozmaring hozzáadása az alacsonyabb hőmérsékleten történő hússütés alternatívája lehet, és ha valaki nem szereti az ízét, akkor is van megoldás, mégpedig a kevésbé koncentrált ízű rozmaringkivonat használata.

Az eredmény összhangban áll egy korábbi kutatáséval, mely szerint bizonyos fűszerekkel pácolva a steakekben szintén alacsonyabb a rákkeltő vegyületek aránya.

A rozmaringhoz hasonlóan más zöld fűszerek is igen gazdagok antioxidánsokban; ilyenek például a bazsalikom, a menta, az oregánó, a zsálya, a majoránna, a kakukkfű és a borsikafű. A grillezett és magas hőmérsékleten sütött húsokat egészségesebbé tehetjük tehát, ha ezekkel a fűszerekkel pácoljuk vagy fűszerezzük őket.A cikket a vital.hu-n az alábbi címen találja meg:
http://vital.hu/rozmaring_hamburger