Nyomtatás 
Forrás: Vital.hu (https://www.vital.hu)

Fájdalmas vizsgálatok helyett csak egy hajszálat kell kitépni

Ausztrál fejlesztők szerint ez év végén kereskedelmi forgalomba kerülhet az a világújdonságnak számító eljárás, mellyel a nők hajából vett mintából válik diagnosztizálhatóvá a mellrák.

 

Nézze meg az EgészségPláza termékeit!

 

 



A próbavizsgálatok során az új módszer hatásosnak tűnt, bár a remélt 95 százalékhoz képest alacsonyabb volt a sikeres diagnózisok aránya. A mammográfiás vizsgálati eredményekkel összehasonlítva a hajteszt 69%-ban pontos, bár a festés, a dauerolás és az egyenesítés által rongálódott hajminták kizárásával az arány 75%-ra emelkedett. A vizsgálatok sikerességéhez tehát sérülésmentes, egészséges hajmintára van szükség.

A 2000 tesztalanyból 1500-at helyesen negatívként diagnosztizálták, és 20-an szintén helyesen pozitív eredményt kaptak. Azonban 13 esetben nem találtak daganatot a valójában rákos nőknél, ami az eljárást kifejlesztő sydney-i Fermiscan cég ügyvezető igazgatója, David Young szerint a roncsolódott hajmintáknak tudható be.

A teszt egy ausztrál egyetem felfedezésén alapszik, miszerint a mellrák megváltoztatja a haj molekuláris struktúráját. Segítségével a rák a mammográfiás vizsgálatokhoz képest kevésbé fájdalmas kimutatása válik lehetségessé, és ráadásul minden életkorban alkalmazható.

Szakértők szerint azonban nagyon fontos, hogy az ausztrál nők egyelőre ne tekintsék az új módszert a jelenleg sikeresen alkalmazott mammogrammos vizsgálatok helyettesítőjének.

Nézze meg az EgészségPláza termékeit! [0]



A cikket a vital.hu-n az alábbi címen találja meg:
https://www.vital.hu/mellrak_hajteszt