Nyomtatás 
Forrás: Vital.hu (https://www.vital.hu)

A húgyutak hangjai

A katétert mikrofon cserélheti fel a vizeletürítési zavarok diagnózisában, egy holland kutató ugyanis rájött, hogy a herezacskók mögé helyezett mikrofon segítségével mérni lehet a prosztata-megnagyobbodás okozta húgycsőszűkület mértékét.

 

Nézze meg az egészségpláza termékeit!



A jóindulatú prosztata-megnagyobbodás a legtöbb idős férfit érintő állapot, ami gyakran összenyomja a húgycsövet, vizeletürítési panaszokat: gyenge húgyúti áramlást és a gyakori vizelést okozva. Ugyanakkor ezek oka a gyenge húgyhólyag is lehet, amin egy prosztataműtét nem segít.

Ha egy betegnél felmerül a prosztata-megnagyobbodás (BPM) gyanúja, a húgycsövön keresztül a hólyagba juttatott katéter segítségével mérik meg a hólyag nyomását és a húgyúti áramlást vizelés közben. Ez a vizsgálat időigényes, fájdalmas, és fertőzésveszélyes. Emellett nem minden BPM-tünettel rendelkezőnél hajtják végre. Következésképpen tehát szükség lenne egy egyszerű, fájdalmatlan mérési módszerre a húgycsőszűkület és annak elhelyezkedésének megállapítására.

Tim Idzenga holland kutató ötlete az, hogy a húgycsőben lévő vizeletáramlás által keltett hangokat lehetne felhasználni a húgycsőszűkület mérésére. Mikrofont helyezett a perineumra, a herezacskók és a végbélnyílás közötti területre. Rájött, hogy a hang frekvenciaspektruma korrelál a húgycső szűkületének mértékével. A szűkület mértéke tehát megállapítható a húgyúti hangok mérésével.

A találmányt jelenleg szabadalmaztatják, és a rotterdami Erasmus Klinika urológiai járóbeteg részlegén próbálják ki.

Nézze meg az egészségpláza termékeit! [0]



A cikket a vital.hu-n az alábbi címen találja meg:
https://www.vital.hu/prosztata_vizelesi_zavar