Nyomtatás 
Forrás: Vital.hu (https://www.vital.hu)

Hasznos lehet a mell eltávolítása

Egy bizonyos génmutáció megléte esetén az érintett nőknél életük során 85%-os valószínűséggel fejlődik ki mellrák, a megelőző célú emlőeltávolítás segítségével azonban 1 százalék alá csökkenthető a rizikó – nyilatkozta egy holland kutatócsoport a hatodik Európai Mellrák Konferencián.

Korábban az emlő eltávolítása után 5 százalékra becsülték a daganat kialakulásának valószínűségét – mondta a kutatási eredmények kapcsán Dr. Reinie Kaas, az amszterdami Rákkutató Intézet munkatársa. Ez megosztotta a véleményeket arról, hogy szükség van-e a daganatmegelőzés céljából melleltávolításon átesett nők további onkológiai megfigyelésére. A legújabb eredmények szerint úgy tűnik, a rendszeres ellenőrzés nem szükséges.

Dr. Kaas munkatársaival a BRCA nevű génmutációt hordozó, egy-, illetve mindkét oldali melleltávolításon átesett nőket vizsgált. (A műtéti során emlőimplantátum-behelyezés történt a mell felső bőrrészletének megkímélésével.) Rákos megbetegedés mindössze 1 személynél (0,4%) fordult elő, 2 évvel a műtét után. A beteg jelenleg a kezelés után 6 évvel tünetmentes.

Jelenleg a BRCA génmutációt hordozó nők fele mérlegeli az esetleges megelőző műtétet. Ennek alternatívája a folyamatos szűrés: a havonta végzett otthoni, kétévente végzett orvosi emlővizsgálat, ezen kívül évente mammográfia, esetleg mell-MRI. Sajnos a BRCA génmutációt hordozók kifejezetten hajlamosak a gyors tumornövekedésre, így még a folyamatos felügyelettel is gyakran (25-30%-ban) egyből 2 cm-nél nagyobb tumort diagnosztizálnak.

Az elvégzett folyamatos szűrés ráadásul igen drága, főként az MRI-vizsgálatnak köszönhetően, de Dr. Kaas szerint az egészséges mellek megelőzés céljából történő eltávolításáról egyedül csak a páciens dönthet, és semmilyen költségkímélő egészségügyi szolgáltatás nem befolyásolhatja a nőket ebben a döntésükben.



A cikket a vital.hu-n az alábbi címen találja meg:
https://www.vital.hu/emloeltavolitas_mellrak