Nyomtatás 
Forrás: Vital.hu (https://www.vital.hu)

Halálos lehet az életmentő kezelés a kokainhasználóknál

A szívrohamra utaló tünetekkel kórházba érkező betegektől tanácsos lenne megkérdezni, hogy használtak-e kokaint – javasolja az egyik vezető amerikai kardiológustársaság. A kokain ugyanis kétszeresen is veszélyes lehet használóira nézve: nemcsak szívinfarktust okozhat, de az arra adott kezelés agyvérzést idézhet elő.

Dr. James McCord kardiológus szerint az utóbbi években megnövekedett a sürgősségi osztályokon a kokainnal összefüggő esetek száma, ez a drogfajta ugyanis infarktust előidéző hatású.

A detroiti Henry Ford Egészségközpont munkatársa szerint emiatt a fiatal, 35-44 év közötti, az infarktus által veszélyeztetett korcsoportba még nem tartozó, erős mellkasi fájdalmakra panaszkodó betegek esetében tanácsos lenne tudni, hogy éltek-e a kábítószerrel.

A szívroham általában a 45 év feletti korosztályt veszélyezteti, kockázati tényezői a magas koleszterinszint és vérnyomás, a dohányzás és a túlsúlyosság. A kokain használata fokozott szívrohamveszélyt jelent, mivel egyrészt érszűkítő hatása van, másrészt a szervezet ilyenkor a szívverés felgyorsítása és a vérnyomás emelése révén próbálja meg kielégíteni a szív megnövekedett oxigénigényét.

A szívinfarktus két tipikus kezelési módja azonban igen veszélyes lehet a kokainhasználókra nézve. A véralvadásgátló gyógyszerek a kokainhasználat miatt kialakult magas vérnyomás révén agyvérzést okozhatnak; a béta-blokkolók pedig, melyek feladata a vérnyomás csökkentése lenne, kokainhasználat esetén pont ellentétesen hatnak, megemelik a vérnyomást és szűkítik az ereket. Kísérleti állatoknál ez azonnal halált okozott.



A cikket a vital.hu-n az alábbi címen találja meg:
https://www.vital.hu/kokain_szivroham_szivinfarktus_agyverzes_drog