Nyomtatás 
Forrás: Vital.hu (https://www.vital.hu)

Mi is az a koleszterin?

A koleszterin rendszerint negatív kontextusban kerül megemlítésre. Szerencsére, hiszen egyre többen tudjuk, hogy ha vérünkben túl magas a koleszterin szintje, az káros hatással van szervezetünkre. A kép teljességéhez azonban hozzátartozik, hogy a koleszterinnek nem csak mennyiségi, de minőségi jellemzői is igen fontosak, hiszen „jó” fajtája fontos szerepet játszik a szervezet működésében.

A zsírok, mégpedig a vérzsírok (lipoproteinek) csoportjába tartozó koleszterin mennyiségének 80%-a a májban termelődik, 20%-a pedig táplálékkal kerül szervezetünkbe. A koleszterin [0]fontos alkotóeleme a sejtmembránnak, számos hormonnak (főként a mellékvese által termelteknek és a nemi hormonoknak), valamint az emésztésben részt vevő epesavaknak. Emellett lebomlása és átalakulása során energiát szolgáltat, tápanyagul szolgál egyes sejtek működéséhez, és szerepet játszik a D-vitamin előállításában.

A jó és a rossz koleszterin

A koleszterinfélékre egyaránt jellemző, hogy vízben és a vérben rosszul oldódnak, ezért a vérben ún. szállítófehérjékhez kötődve vannak jelen. Sűrűségük azonban már eltérő lehet, és ennek révén viselkedésük is különböző – ez alapján szokás „jó” és „rossz” típusát megkülönböztetni.

Az alacsony sűrűségű LDL (low density lipoprotein) a „rossz” koleszterin. Ez a koleszterint a májból a sejtek felé szállítja, hogy azok működését tápanyagként szolgálja. Az LDL túl maga szintje azért káros, mert a sejtek által fel nem használt koleszterin lerakódik az erek falán, ezáltal keménnyé és merevvé teszik azokat, és szűkíti az erek keresztmetszetét – vagyis érelmeszesedést és -szűkületet okoz, amelyeknek olyan súlyos következménye lehet, mint például a szívinfarktus.

A magas sűrűségű HDL-t (high density lipoprotein) szokás „jó” koleszterinnek nevezni. Ez kivonja a vérből a felesleges koleszterint, és visszaszállítja a májba, ahol abból többek között epesavak képződnek, amelyek a táplálék emésztését segítik elő. Ez a koleszterinféle tehát ellensúlyozza a rossz koleszterin hatását és védi az ereket, éppen ezért egészségünk szempontjából nem mindegy, hogy vérünkben melyik koleszterinből mennyi található meg.



A cikket a vital.hu-n az alábbi címen találja meg:
https://www.vital.hu/koleszterin_hdl_ldl_jo_rossz_verzsir_lipoprotein