Nyomtatás 
Forrás: Vital.hu (https://www.vital.hu)

Fáradtság ellen van jobb megoldás, mint a pihenés

A fáradtságra, kimerültségre hivatkozók jobb, ha pihenés helyett inkább edzőcipőt kötnek a lábukra, és mozognak egy kicsit – javasolják amerikai kutatók.

A Georgia Egyetem kutatócsoportja szerint a rendszeres, nem túl intenzív testedzés, mint pl. a séta 20%-kal is megemelheti az energiaszintet, és 65 %-kal csökkentheti a kimerültséget.

Tim Puetz, a kutatócsoport eredményeit összefoglaló tanulmány egyik szerzője szerint sokszor hajlamosak vagyunk azt hinni, hogy még egy könnyű edzés is kimeríthet minket, főként, ha a fáradtság jelei viszonylag hamar jelentkeznek. Ezzel szemben a valóság az, hogy a rendszeres mozgás képes energiával feltölteni, különösen ülő életmód esetén.

A kutatók olyan embereket vizsgáltak, akik nem mozogtak rendszeresen, mégis kimerültségre panaszkodtak. A kutatásban részt vevők egy csoportja hat héten át heti háromszor 20 percet szobabiciklizett, egy másik csoport ugyanezt a mozgást végezte, de kedvük szerint, a harmadik csoport pedig nem végzett semmilyen testedzést.

A testmozgást végző két csoport tagjainak energiaszintje 20%-kal növekedett a nem mozgó csoportéhoz képest, és legnagyobb meglepetésre a könnyebb testedzést végzők kimerültsége kedvezőbben változott, mint a keményebben edzőké.

„Lehet, hogy az intenzívebb mozgás már túl sok azoknak, akik eleve kimerültek, és ez hozzájárulhat ahhoz, hogy kevésbé fejlődnek.” – nyilatkozta Patrick O’Connor kutató. Szerinte sok ember dolgozik túl sokat, és nem alszik eleget, de testmozgással ők is energikusabbmak érezhetik magukat, ráadásul ez a módszer előnyösebb is, mint mondjuk a kávé vagy az energiaital.

Sok tanulmány kimutatta, hogy a testedzés növeli az energiaszintet. O’Connor csapata 2006-ban tett közzé jelentést arról, hogy a testmozgás csökkenti a kimerültséget a rákos betegek, szívbetegek és más panaszokkal küzdők esetében. Jelen tanulmányukban egészséges embereket vizsgáltak.



A cikket a vital.hu-n az alábbi címen találja meg:
https://www.vital.hu/faradt_kimerult_pihenes_mozgas_sport