Nyomtatás 
Forrás: Vital.hu (https://www.vital.hu)

A jól táplált gyermekek jobban keresnek felnőttkorukban

A csecsemő- és kisgyermekkori táplálkozás nemcsak az egészségre van hatással, de egy hosszú távú tanulmány szerint azt is befolyásolja, hogy felnőtt korában ki mennyit fog keresni.

Elsőként fedeztek fel összefüggést a gyermekkori tápláltsági szint és a későbbi gazdasági teljesítmény, valamint a fizetés között amerikai kutatók, ráadásul nem is jelentéktelent. A hosszú távú tanulmány szerint ugyanis alultáplált társaikhoz képest 50%-kal magasabb keresethez jutnak azok, akiket életük első két évében jól tápláltak.

A Guatemalában végzett felmérést amerikai élelmezésügyi szakemberek végezték négy falu közösségében, közel másfél ezer gyermek részvételével. A kutatók az 1969 és 1977 közötti időszakban a faluban élő kisgyermekek egy csoportjának fehérjében és energiában gazdag táplálékkiegészítőt adtak, míg a többiek fehérjét nem tartalmazó alacsony energiatartalmút.

2002 és 2004 között a kutatók visszatértek Guatemalába, és kikérdezték azokat a 25 és 45 év közötti felnőtteket, akik gyermekként részt vettek a kísérletben. Minden olyan információt összegyűjtöttek róluk, ami a jövedelemszerzés témakörébe tartozik, pl. az általuk végzett munka típusa, a ledolgozott munkaórák, -napok és hónapok száma; valamint a kapott mellékjuttatások összege.

Az eredmények szerint azok az emberek, akik gyerekkorukban a magas fehérje- és energiatartalmú táplálékkiegészítőt kapták, 46%-kal magasabb óradíjat kapnak, mint azok, akik a kevésbé értékes táplálékkiegészítőt fogyasztották.

A kutatók szerint mindez bizonyíték arra, hogy a gyerekek megfelelő táplálása a fejlődő országokban nemcsak a normális fizikai fejlődésükhöz elengedhetetlen, de egy bölcs, hosszú távú gazdasági befektetést is jelent.



A cikket a vital.hu-n az alábbi címen találja meg:
https://www.vital.hu/gyermekkori_taplalas_etkezes_felnottkori_magas_fizetes