Nyomtatás 
Forrás: Vital.hu (https://www.vital.hu)

Előzze meg az étkezés utáni anyagcserezavart!

A kalóriában gazdag, hasznos tápanyagban szegény feldolgozott élelmiszerek fogyasztása után a szervezetben közvetlenül kimutatható, az egészséget hosszú távon veszélyeztető változások jönnek létre. Amerikai kardiológusok most konkrét javaslatokkal szolgálnak arra, milyen étrendi változtatásokkal kerülhetők el a káros következmények.

„Az Amerikában manapság közkedvelt, erősen feldolgozott, magas kalóriatartalmú, vitamin- és ásványianyag-szegény étrend gyakran vezet étkezést követő, extrém mértékű vércukorszint- és vérzsírszint-kiugráshoz” – írják a Missouri Közép-Amerika Szív Intézet és Egyetem kardiológusai a Journal of the American College of Cardiology nevű kardiológiai szaklapban.

Ezek a változások, amelyeket összefoglaló néven étkezés utáni anyagcserezavarnak (posztprandiális diszmetabolizmus) hívnak, megnövelik a szervezetben előforduló szabad gyökök mennyiségét és ezzel olyan folyamatokat indítanak be testszerte, mint a gyulladásos reakció, az érfal működészavara vagy a növekvő véralvadékonyság, így jelentősen hozzájárulnak a fokozott betegséghajlamhoz.

A szakirodalomból az is megtudható, hogy az étkezés utáni anyagcserezavar mértéke egészséges egyénekben is független előrejelzője a későbbi szív- és érrendszeri betegségnek, ugyanakkor jó hír, hogy a zavar étrendváltoztatással drámai módon csökkenthető.

Az étkezés utáni vércukor- és vérzsírszint-emelkedés, valamint a gyulladásos folyamatok ellensúlyozására James H. O’Keefe és szerzőtársai szerint a következő étrendi/életviteli elemek segíthetnek:
-étrendünkbe válogassunk magas rosttartalmú, alacsony glikémiás indexű ételeket, például gyümölcsöket, zöldségeket, teljes kiőrlésű gabonát, hüvelyeseket és magvakat;
-mindhárom étkezésünk tartalmazzon zsírszegény fehérjét;
-minden nap fogyasszunk körülbelül egy maréknyi olajos magvat zöldséggel, gabonatermékkel, bogyókkal vagy egyéb gyümölccsel;
-minden nap fogyasszunk salátát ecetes vagy szűz olívaolajos mártással;
-kerüljük az erősen feldolgozott élelmiszereket és italokat, főleg azokat, amelyek cukrot, magas fruktóz-tartalmú kukoricaszirupot, fehér lisztet, vagy transz-zsírsavat tartalmaznak;
-egy étkezés mindig csak mérsékelt adag ételből álljon;
-testsúlyunkat tartsuk a normális tartományban, derék-körfogatunk ne haladja meg testmagasságunk felét;
-minden nap legalább 30 percig végezzünk legalább közepes intenzitású testmozgást;
-azok számára, akik soha nem szenvedtek szenvedélybetegségben (alkohol- vagy drogfüggőség), esetleg ajánlott a vacsora előtt vagy közben egy alkoholtartalmú ital elfogyasztása.

A fenti étrend elsősorban a cukorbetegség és koszorúér-betegség megelőzésére, kiegészítő kezelésére ajánlott. Hatásosságát a kísérletes kutatáson kívül alátámasztja az a tény is, hogy a világ egyes hasonló étrenddel bíró népcsoportjaiban – így pl. Okinawán és a Mediterrán térségben – a szív- és érrendszeri betegségek, valamint a cukorbetegség előfordulása ritkább, mint számos „nyugati” társadalomban.



A cikket a vital.hu-n az alábbi címen találja meg:
https://www.vital.hu/gyulladasgatlo_dieta_etrend_anyagcserezavar