Nyomtatás 
Forrás: Vital.hu (https://www.vital.hu)

Sóoldatos orröblítéssel gyorsabban gyógyul a nátha

Cseh orvosok szerint az orrüreg sóoldatos öblögetése jelentősen csökkenti a téli időszak megfázásos tüneteit, és csökkenti azok kiújulásának esélyét.

Az Archives of Otolaryngology című fül-orr-gégészeti szaklapban megjelent cseh tanulmány alapját képező vizsgálat során orvosok 8 prágai gyermekambulancián egyszerű megfázással jelentkező 6 és 11 éves kor közötti gyermeket kísértek figyelemmel 12 héten át.

A 401 beteget véletlenszerűen két csoportba osztották, és az egyik csoport tagjainak a szokásos megfázásos gyógyszereken felül rendszeres izotóniás sóoldatos befecskendezést írtak elő a gyógyszertárakban vény nélkül kapható számos ilyen célú termék egyikével. Ezek után azt vizsgálták, hogy milyen gyorsan enyhülnek a két csoport tagjainak olyan tünetei, mint az orrdugulás, a köhögés, az orrfolyás és a torokfájás. Ezek mellett feljegyezték a csoportok tagjainak gyógyszerfogyasztását, iskolából történő hiányzását, a megfázás szövődményeinek előfordulását és a tünetek 12 hetes időszak alatti visszatérését.

Az eredmények alapján a sóoldatos öblögetést alkalmazó csoportban a megfázásos tünetek gyorsabban enyhültek a csak szokásos gyógyszereket alkalmazó csoporthoz képest. Ezen kívül már a 8. heti kontrollvizsgálat alkalmával kiderült, hogy a sóoldatot alkalmazó gyerekek átlagban jelentősen kisebb arányban használtak lázcsillapítót (9% a 33%-hoz képest), orrdugulás elleni szert (5% a 47%-hoz képest), nyákoldót (10% a 37%-hoz képest) és antibiotikumot (6% a 21%-hoz képest), valamint jóval kevesebbnek újultak ki tünetei, kevesebbet hiányoztak az iskolából és közülük negyedannyian szenvedtek el szövődményt (8 % a 32 %-hoz képest), mint a kontrollcsoport tagjai. A 12 hetes kontrollvizsgálat eredményei hasonlóak voltak a nyolcadik héten regisztrált eredményekhez.

Bár a szerzők végső megállapítása – hogy az orrüregbe fecskendezett izotóniás sóoldat hasznos és biztonságos kiegészítő lehet a gyermekek téli időszakban bekövetkező megfázásos betegségeinek kezelésében – alapvetően megalapozott, tanulmányuk két gyenge pontja a vizsgálatban használt sóoldatot gyártó és forgalmazó céggel való gazdasági összefonódás, valamint a pontos klinikai hasznosság mutatóinak kissé esetleges meghatározása.



A cikket a vital.hu-n az alábbi címen találja meg:
https://www.vital.hu/megfazas_natha_sooldatos_orroblites