Nyomtatás 
Forrás: Vital.hu (https://www.vital.hu)

Homoszexuális férfiakat fertőz a veszélyes baktérium

Egy tanulmány szerint a homoszexuális, szexuálisan aktív férfiak vannak leginkább kitéve a számos antibiotikummal szemben ellenálló Staphylococcus aureus baktérium okozta fertőzésnek.

Az ún. methicillin rezisztens Staphylococcus aureusok (MRSA) egyre inkább elterjedt kórokozónak számítanak, és sajnos mostanra már új, egyéb antibiotikumokkal szemben is ellenálló baktériumtörzsek alakultak ki. Az egyik ilyen új törzset USA300-nak nevezték el, melynek előfordulásáról, terjedéséről és járványtanáról két évig tartó vizsgálat készült bostoni és San Fransiscó-i járóbeteg szakrendeléseken, valamint kórházakban.

Az Annals of Internal Medicine című folyóirat közleménye szerint a Kalifornia Egyetem kutatói megállapították, hogy a veszélyes baktériumtörzs szoros bőrkontaktussal, szexuális érintkezéssel terjedhet, és a bőr és bőr alatti szövetek megfertőzésével tályogokat, és akár életveszélyes fekélyeket okozhat. San Fransiscóban átlagosan 26 ilyen fertőzés jutott százezer emberre, ám nyolc szomszédos körzetben, ahol több homoszexuális pár élt, magasabb volt az esetszám. Az aktív szexuális életet élő homoszexuális férfiak körében 13-szor gyakrabban fordult elő a veszélyes infekció.

A fertőzés kockázatát nem befolyásolta az esetleges korábbi MRSA-fertőzés, vagy a kezelésére szolgáló gyógyszer használata, továbbá a fertőzöttség az AIDS-szel sem mutatott összefüggést. A leginkább érintett bőrterületek közé tartozott a fartájék, a nemi szervek és a gát bőre. Az USA3000 Bostonban kizárólag homoszexuális férfiak között fordult elő.

A kutatók aggodalmukat fejezték ki, mivel szerintük az MRSA bármikor elterjedhet a populáció többi részében is, mivel a kutatás vezetője, Dr. Binh Diep szerint ezek a nagyon ellenálló baktériumtörzsek kevésbé közeli kontaktussal is terjedhetnek. A fertőzésnek kitett területek alapos szappanos lemosása azonban megelőzheti a súlyos betegséget. Henry Chambers professzor (San Fransiscói Egészségügyi Központ), aki szintén részt vett a kutatásban, hangsúlyozta, hogy a gyors diagnózis és az időben megkezdett megfelelő kezelés döntő lehet a fertőzés leküzdésében.



A cikket a vital.hu-n az alábbi címen találja meg:
https://www.vital.hu/homoszexualis_ferfi_staphylococcus_aureus_bakterium