Nyomtatás 
Forrás: Vital.hu (https://www.vital.hu)

Szüleink okolhatóak a krónikus viszketésért

A viszketéstől nem egyszerű megszabadulni, sőt, sokszor még azt sem tudni, hogy pontosan mi okozza. Brit kutatók szerint egy hibás gén lehet a felelős a kellemetlen tünetért.

A krónikus viszketés hátterében többféle ok állhat: olyan bőrbetegségek, mint az ekcéma, vagy súlyos betegségek, mint például a veseelégtelenség vagy májbetegségek, de mellékhatásként jelentkezhet daganatos betegségek kezelésének, vagy erősebb fájdalomcsillapítók, például morfium hatásként. Az állandó viszketés, ami súlyosabb esetben akár alvászavarhoz és a bőr kisebesedéséhez is vezethet, az egyik legáltalánosabb probléma, amivel a betegek bőrgyógyászhoz fordulnak.

Az American Journal of Human Genetics című humángenetikai szaklapban most megjelent tanulmány szerzői szerint pontosan nem tudni, hogy közvetlenül mi okozza a viszketést. A londoni King's College munkatársa, John McGrath professzor egy olyan, népes brazil családot vizsgált, melynek tagjai egy olyan bőrbetegségben szenvedtek, mely ugyan előfordul Európában is, de sokkal gyakoribb a világ más tájain, például Dél-Amerikában.

A kutató a család vizsgálatakor felfedezte, hogy betegségüket egy hibás gén okozta, illetve az, hogy a gént hordozó bőrsejtek nem reagálnak megfelelően a gyulladásellenes választ sarkalló hírvivő molekuláknak, márpedig normálisan a viszketést a gyulladásgátló folyamatok akadályozzák meg. A viszketés tehát genetikailag meghatározott.

McGrath professzor szerint a kutatás új távlatot nyitott a viszketés okainak felderítésére. „A továbbiakban azt tervezzük, hogy más, viszketéssel járó bőrbetegségek esetén is megkeressük ennek a jelzőmechanizmusnak a zavarait, és ami még fontosabb, megvizsgáljuk, hogyan fejleszthetünk új kezelési módokat a viszketésre.”



A cikket a vital.hu-n az alábbi címen találja meg:
https://www.vital.hu/viszketes_borbetegseg_genetika