Nyomtatás 
Forrás: Vital.hu (https://www.vital.hu)

A székrekedés a gyermekkori hasfájás leggyakoribb oka

Az Iowa Egyetem kutatói legújabb vizsgálatuk során megállapították, hogy a gyermekkori hasfájás hátterében a legtöbbször a székrekedés áll, és a kivizsgálást legjobb mindjárt a végbél vizsgálatával kezdeni.

A kutatók szerint a hasi panaszok miatt kórházba került gyerekek több mint felénél a krónikus és az akut székrekedés együttesen állnak a háttérben, a vizsgálatokat pedig legcélszerűbb rögtön a viszonylag egyszerű végbélvizsgálattal kezdeni.

 

Megnézem a Laevolac szirupot >> [0]

Több korábbi vizsgálat is felvetette, hogy gyermekek esetében a székrekedés súlyos hasi panaszokat okozhat, azonban eddig nem végeztek olyan felmérést, mely ennek arányát vizsgálta volna. „A székrekedésre gyakran nem gondolnak az orvosok akkor, amikor egy gyermek érkezik hozzájuk változó súlyosságú hasi fájdalommal, mivel legtöbbször a tünetek nem a székrekedés irányába terelik a gondolatmenetet. Vizsgálatunk segít rámutatni arra, hogy a székrekedés igenis nagyon sokszor áll a hasi fájdalmak hátterében, és emiatt az orvosnak nem elég csak megkérdeznie a szülőtől, hogy rendszeres-e a gyermek széklete, mert nem biztos, hogy erre pontos választ tudnak adni.” – fejtette ki Dr. Vera Loening-Baucke gyermekgyógyász professzor, a kutatócsoport vezetője.

A kutatók az egyetemi gyermekkórházban 2004-ben vizsgált 962 gyermek között 83 olyan esettel találkoztak, amikor a kivizsgálás oka akut hasi fájdalom volt. A gyermekek vizsgálata során az esetek közel felénél vagy akut (nyolc hétnél rövidebb ideje fennálló) vagy krónikus (nyolc hétnél régebb óta fennálló) székrekedés volt a fájdalom kiváltó oka, és csupán a gyermekek 2%-ánál volt a fájdalom hátterében sebészi beavatkozást igénylő elváltozás, például vakbélgyulladás. Az esetek közel ötödében derült ki, mi okozta a hasfájást.

Székrekedésre utal, ha hetente legfeljebb háromszor van a gyermeknek széklete, vagy hetente legalább egy-két alkalommal elmarad a rendszeres széklet, vagy szokatlanul nagy adag székletet ürít, esetleg már fájdalommal is jár a székelés.

Sok orvos gyakran azért nem végzi el a gyermekeken a végbél vizsgálatát, mert úgy vélik, hogy a vizsgálattal járó fizikai kényelmetlenség mellett lelkileg is sérülhet a gyermek. A kutatók szerint azonban ha részletesen elmagyarázzák a gyermeknek, hogy mi a vizsgálat menete és pontos célja, akkor gyakran nagyon segítőkészekké válnak. Az azonban nagyon fontos, hogy hasi panaszok esetén a vizsgálat alapos és körültekintő legyen, mivel sok olyan probléma van, amit ilyen esetben ki kell zárni.

 

Megnézem a Laevolac szirupot >> [0]

Szponzorált tartalom



A cikket a vital.hu-n az alábbi címen találja meg:
https://www.vital.hu/gyermekkori_hasfajas_akut_kronikus_hasfajas