Nyomtatás 
Forrás: Vital.hu (https://www.vital.hu)

Fertőzőbb a kézfogás, mint a puszi

Angol és amerikai kutatók nemrég felfedezték, hogy a közhiedelemmel ellentétben sokkal fertőzőbb a kézfogás, mint a puszi.

Az emberek többsége azt hiszi, hogy a legtöbb betegséget akkor kaphatják el, amikor megpuszilnak valakit. Egy nemrég megjelent tanulmányban azonban az amerikai és angol kutatók arra hívják fel a figyelmet, hogy ha nem akarunk influenzásak vagy hasfájósak lenni, esetleg el akarjuk kerülni a szalmonella-fertőzést, akkor otthonunkban szó szerint a kezünkkel kell kezdeni a takarítást.

A megfelelő otthoni higiénia megakadályozza, hogy egyik családtag valamilyen fertőzést adjon át a másiknak. Ha pedig csökken a lehetséges betegséget hordozók száma, az egészségügyi intézményekbe is kevesebb kórokozó kerül az új betegek vagy a látogatók révén. A kevesebb beteg a háziorvosoknál kevesebb antibiotikumot fog kérni a gyógyuláshoz, ami nem csak a költségek szempontjából jelentős, de így az antibiotikumra érzéketlen (rezisztens) kórokozók száma is csökkenthető.

A vírusok és baktériumok könnyen a kezünkre kerülhet, amikor szemünket vagy orrunkat megtöröljük. Ha a szánkba tesszük a kezünket – melyet tudtunkon kívül nagyon sokszor megteszünk – kezünk révén máris továbbadhatjuk a szalmonella-, a campylobacter- és a norovírus-fertőzést. Sokan anélkül hordozzuk például az MRSA-t (methicillin-rezisztens Staphylococcus aureus baktérium), vagy a hasmenést okozó C. difficile-t, hogy tudnánk róla, és nem megfelelő kézhigiéné esetén könnyen megfertőzhetjük a kórokozókkal szemben esendőbbeket.

„Ha a kezünket nem mossuk meg alaposan szappannal és nem öblítjük le folyó vízzel, az annyi, mintha egyáltalán nem is mostuk volna meg. Azokban az esetekben, amikor nagyobb az esély a fertőződésre, például nyers hússal dolgozunk, vagy otthon, esetleg a munkahelyen épp hasmenés vagy nátha terjed, vagy az egyik családtag immunrendszere legyengül, akár alkoholos kézfertőtlenítők használata is javasolt. Ha esetleg olyan helyre megyünk, ahol nincs folyóvíz vagy szappan, mindenképp érdemes alkoholos kézfertőtlenítő kendőt magunkkal vinni.” – foglalta össze a tanulságokat Dr. Sally Bloomfield professzor, a kutatócsoport egyik vezetője.

„A megfelelő kézhigiéné ugyanolyan fontos a lakáson kívül is, mint otthon. Éttermekben, szupermarketekben, tömegközlekedési eszközökön gyakran nincs megfelelő lehetőség arra, hogy a mindenki által megfogott kapaszkodókon, kilincseken megtelepedett kórokozókat kezünkről lemoshassuk, azonban egy kézfertőtlenítő kendővel bármikor megoldhatjuk ezt a problémát.” – tette hozzá Dr. Carol O’Boyle, a kutatócsoport másik vezetője.



A cikket a vital.hu-n az alábbi címen találja meg:
https://www.vital.hu/kezfogas_puszi_fertozes_bakterium_virus