Nyomtatás 
Forrás: Vital.hu (https://www.vital.hu)

Megelőzhető lehet az egyes típusú cukorbetegség

A Pittsburgh Gyermekkórház kutatói egy jelenleg is folyó nemzetközi kutatás során arra próbálnak fényt deríteni, hogy a cukorbetegségre valamilyen okból hajlamos gyermekek esetében lehetőség van-e a betegség megjelenésének késleltetésére vagy annak megakadályozására inzulin szájon keresztül történő adásával.

„Az egyes típusú, inzulinfüggő cukorbetegséget nehezen lehet kezelni, mivel a betegség általában már gyermekkorban vagy tinédzserkorban elkezdődik. Ha nem sikerül időben megfelelő módon megoldani az inzulin adagolást, a diétát és a rendszeres testmozgást, a betegek életük végéig a betegség súlyos, gyakran életveszélyes szövődményeivel kénytelenek küszködni. Ha az inzulin szájon keresztül adva tényleg késleltetni tudja a betegség kialakulását, azzal több évnyi nehéz kezeléstől, de akár a szívbetegség vagy a látásvesztés kialakulásától is meg tudjuk őket kímélni.” – magyarázta Dr. Dorothy Becker, a kutatócsoport vezetője.

A szájon keresztül adott inzulinnal folytatott kísérletet világszerte több mint 150 kutatóhelyen végzik a TrialNet segítségével. A kutatók a gyermekkórházban az egyes típusú cukorbetegségben szenvedők legalább harminc rokonát szeretnék a vizsgálatba bevonni, a testvérektől kezdve a szülőkön át egészen a nagyszülőkig és unokatestvérekig.

Az egyes típusú cukorbetegség során a szervezet immunrendszere el akarja pusztítani az inzulint termelő béta-sejteket a hasnyálmirigyben. A betegség tünetei azonban csak akkor jelentkeznek, ha már a béta-sejtek jelentős része elpusztult, és a fennmaradt sejtek már nem képesek a szükséges mennyiségű inzulint megtermelni. Amikor pedig csökken az inzulin mennyisége, a vérben fokozatosan emelkedni kezd a cukor mennyisége, ami pedig felelős az ismert súlyos szövődmények kialakulásáért.

„Nem tudjuk pontosan, hogy miért támadja meg a szervezet a saját béta-sejtjeit, azonban azt reméljük, hogy az inzulin szájon keresztül történő adásával csökkenteni tudjuk az immunrendszer figyelmét vagy akár toleranciát is kialakíthatunk.” – tette hozzá Dr. Becker.



A cikket a vital.hu-n az alábbi címen találja meg:
https://www.vital.hu/cukorbetegseg_diabetesz_megelozes