Nyomtatás 
Forrás: Vital.hu (https://www.vital.hu)

Szeretnek enni, mégis karcsúak: mi a franciák titka?

A sokat evő és ennek ellenére az átlagnál egészségesebb franciák titkát rengetegen kutatják, a tudósok már számtalan izgalmas elmélettel álltak elő.

A franciák naponta sokszor és sokat esznek-isznak, ételeik nem túl zsírszegények, mégis karcsúbbak, mint pl. az amerikaiak, és kevesebben szenvednek közülük szív- és érrendszeri betegségekben. A jelenséget, a „sokat evés, mégis jó egészség” ellentmondást francia paradoxonnak nevezték el, és okát számos elmélettel kísérelték meg alátámasztani.

Majdnem két évtizede egy amerikai híradóműsorban a paradoxont a rendszeres vörösborfogyasztással hozták összefüggésbe. Az európai borászoknak nagyon megtetszett az elmélet, és azóta egész borászati és egészségügyi üzletág alakult ki a tudományos bizonyítékok megszerzésére. Így ma már minden borivó tudja, hogy a vörösboroknak magas az antioxidánstartalma, a különlegesen hatékony egészségmegőrző tulajdonság pedig a rezveratrolnak elnevezett összetevőnek köszönhető.

A spanyol és portugál olajfa-ültetvényesek és olívaolaj-gyártók szerint a francia paradoxon igazsága nem a borban, hanem a rendszeres konyhai olívaolaj-használatban rejlik. Az olívabogyóból préselt olaj főzésre, salátaöntetnek valóban kitűnő, sütéshez azonban nem elég hőálló.

A halkereskedők szerint a tenger gyümölcsei rejtik a csodaszert, mely megvéd a betegségektől, a csodát omega-3 zsírsavnak hívják. Egy másik, statisztikai felméréssel és elemzéssel alátámasztott elmélet szerint a mediterrán sziesztában rejlik a titok nyitja: az ebéd utáni szunyókálás mindennél értékesebb, és stresszmentesítő hatásával hozzájárul a hosszú és egészséges élethez.

A zöldség- és gyümölcstermesztők is hisznek az egészségvédő antioxidánsokban, amelyek lekötik a fölös szabadgyököket, valamint segítenek a vitaminok és mikroelemek hasznosulásában. Az amerikai mezőgazdasági minisztérium ajánlása szerint naponta ötször tanácsos zöldséget és gyümölcsöt enni. Az ehhez hasonló európai promóciók beérik a napi háromszori zöldség- és gyümölcsfogyasztás szorgalmazásával, más kérdés, hogy mit szólnak ehhez azok a családok, melyek nem engedhetik meg maguknak az ajánlott mennyiség asztalra tételét.

Az egészség és karcsúság titka tehát mindenki szerint másban rejlik – éppen abban, amit üzleti érdeke diktál –, de ha jobban belegondolunk, és megnézzük, hogyan és mit esznek a franciák, mindegyikben van igazság.



A cikket a vital.hu-n az alábbi címen találja meg:
https://www.vital.hu/francia_paradoxon_fogyas