Nyomtatás 
Forrás: Vital.hu (https://www.vital.hu)

A gyomorszűkítő műtétek meghosszabbítják az életet

Az elhízás kezelését célzó műtéti eljárások viszonylag újak, hosszú távú hatásukról eddig nem voltak adatok. Most két, egymástól függetlenül végzett vizsgálat is azt mutatta, hogy a súlyvesztés nem az egyetlen pozitív hatás, a műtéten átesettek túlélési esélyei is drámaian megnőnek.

Svéd és USA-beli kutatók egymástól függetlenül jutottak arra az eredményre, hogy azon elhízottak esetében, akik gyomorszűkítő műtéten estek át, a 7-10 éven belüli halálozás esélye 30-40%-kal csökkent azokhoz képest, akiket nem segített ilyen eljárás a fogyásban.

Ahogy az elhízás problémája egyre nagyobb méreteket ölt a világban, a megoldását célzó sebészi eljárások is egyre elterjedtebbek, tavaly az Egyesült Államokban majdnem 180 ezer ilyen műtétet végeztek. A leggyakoribb módszer a gyomor bypass műtét, melynek során gyakorlatilag leválasztják a gyomor egy részét úgy, hogy az emésztendő tápanyag elkerüli a gyomor és a vékonybél egy részét.

A Göteborg Egyetem kutatói kb. négyezer, 34 feletti testtömeg-indexű, azaz kórosan elhízott embert vizsgáltak, akik vagy valamilyen testtömeg-csökkentést célzó műtéten estek át, vagy diétás tanácsokat kaptak. Egy évtizeddel később a műtéten átesettek testsúlya 14-25 %-kal volt kevesebb, szemben a diétázók mindössze 2%-os fogyásával; a 2010 műtött közül 101, míg a 2037 diétázó közül 129 már nem élt ekkor. Az elhízás műtéti kezelésének a halálozást illető vonatkozásával eddig ez a tanulmány foglalkozott a leghosszabb távon.

Az amerikai Utah Egyetem munkatársai 7925, kórosan elhízott, gyomor-bypass műtött adatait vették górcső alá. A kontrollcsoport ugyanolyan adottságú, ám műtéten át nem esett tagjait a jogosítvány-nyilvántartásban szereplő testsúly- és magasságadatok szerint választották ki. A résztvevők hét éven át tartó követése végére 213-an haltak meg a műtöttek közül, míg a kontrollcsoportból 321-an nem éltek már.

A vizsgálat nem tért ki a fogyás mértékére, az viszont kiderült, hogy az elhízáshoz kapcsolódó krónikus betegségek okozta halálozást mennyiben érintette a műtét: a diabétesz 92%, a daganatos betegségek 60%, a szívbetegségek 56%-kal kisebb mértékben vezettek halálhoz. Érdekes módon a műtéten átesettek körében a baleseti halálozás magasabb volt.

A svéd és az amerikai kutatók vizsgálataiban résztvevőknél még olyan műtéti eljárásokat alkalmaztak, melyeket azóta meghaladott az orvostudomány, ma már kisebb bemetszések és gyorsabb felépülési idő jellemző, szakértők szerint tehát hosszú távon az ilyen műtétek túlélési rátái még kedvezőbbek lesznek.

Az USA-beli ajánlások szerint a fogyást segítő műtétekre csak azután kerülhet sor, ha a hagyományos módszerek nem váltak be. A páciensnek legalább 100 font (kb. 45 kg) túlsúllyal kell rendelkeznie, a testtömeg-indexének (BMI) pedig 40 felett kell lennie, illetve ha a 35 feletti BMI-hez valamilyen, az elhízáshoz kapcsolódó betegség, pl. cukorbetegség, magas vérnyomás járul, az illetőnél szintén elvégezhetik a műtétet. Az új eredmények hatására elképzelhető, hogy ezek az ajánlások változni fognak.

Világszerte kb. 400 millió embert érint az elhízás, és rövid időn belül egyedül műtéttel lehet viszonylag nagy súlyvesztést elérni.



A cikket a vital.hu-n az alábbi címen találja meg:
https://www.vital.hu/gyomorszukito_mutet