2019. Október 15. kedd
A Mayo Klinika kutatói az ország számos tudósával együtt meghatározták a nem-szteroid gyulladáscsökkentők (NSAID), így az aszpirin és egyéb szerek hatékonyságát rákmegelőző polipok kiújulásának megelőzésében. A World Cancer Research Fund adatai alapján a vastagbélrák a harmadik leggyakoribb daganatos megbetegedés a világon. Az Egyesült Államokban a vastagbél daganatos emberek harmada hal meg a betegsége miatt, mely elváltozások legtöbbje az előbb említett, úgy nevezett adenomatosus polipokból fejlődik ki.

A kutatásban, melyet a The BMJ című kiadványban publikáltak, a kutatók kimutatták, hogy a nem aszpirin NSAID-k (például az ibuprofén) hatékonyabb a polipok megelőzésében, mint az aszpirin, s mivel a vastagbéldaganatok többsége az adenomatosus polipokból fejlődik ki, ezek megelőzése nagy szerepet játszik a daganat megelőzésében is. „A vastagbéldaganatok körülbelül 85%-a kezeletlen adenomatosus polipokból fejlődik ki” – nyilatkozta Dr. M. Hassan Murad, a Mayo Klinika klinikai epidemiológusa, a kutatás vezető szerzője. „Amennyiben meg tudjuk akadályozni a növekedésüket, megelőzhetjük a daganatok többségét is.” „Eddig is tudtuk, hogy az aszpirinnak és más NSAID-knak védő hatásuk van” – egészítette ki Dr. Murad. „Amit nem tudtunk az az, hogy egymással összehasonlítva milyen hatékonyak.”

Egészséges fejbőr, gyönyörű haj -  holt-tengeri iszapos samponszappannal.>>>

A kutatócsoport metaanalízis segítségével 15 vizsgálat eredményeit, így 12.234 beteg adatait vizsgálta. Ezen kutatások során alacsony és magas dózisú aszpirin, kalcium, D-vitamin és folsav terápiában részesítették a betegeket, majd összehasonlították az eredményeket. Dr. Murad és munkatársai eredményei szerint a nem aszpirin NSAID-k jobbak bármely másik terápiánál az adenomatosus polip 3-5 éven belüli kiújulásának megelőzésében az eredeti polip eltávolításától számítva. Mindezek ellenére a nem aszpirin NSAID-k számos mellékhatás miatt nem ajánlhatók biztonsággal mindenkinek. „Fontos, hogy a beteg és az orvos beszéljen a különböző kezelések előnyéről és hátrányáról” – tette hozzá Dr. Murad.

Jó hír pikkelysömörrel küzdőknek! > > >  

„Miközben egy kutatás ígéretes eredményeket mutathat, ezek csak általánosított adatok. Minden beteg egyedi, így az ellátásuk is személyre szabott kell, hogy legyen.”


Forrás: Medipress
2017. 01. 06.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés