2018. Április 22. vasárnap
A terhesség végéig folytatott munka ugyanolyan káros lehet, mint a dohányzás – tették közzé az Essex Egyetem szakemberei.

Azok a várandós anyák, akik terhességük végéig dolgoznak, nagyobb valószínűséggel adnak életet alacsony súlyú újszülötteknek – figyelmeztetett Marco Francesconi professzor, a tanulmány egyik szerzője. Vizsgálatai szerint a terhesség végéig folytatott munkavégzés ugyanolyan károkat okozott a magzat számára, mintha az anya dohányzott volna várandóssága alatt. Korábbi kutatások már rámutattak, hogy az alacsony súllyal született gyerekek nagyobb eséllyel vannak kitéve különféle betegségeknek, lassabban fejlődnek, és gyakran későbbi életük során is számos problémával kell szembe nézniük.

Terhes nő munkában

A szakemberek a vizsgálat során több mint harmincezer kismama anyagát nézték át, és valamennyi esetben ugyanazokat a megfigyeléseket vonták le. Véleményük szerint a kormánynak javasolnia kellene, hogy a munkáltatók rugalmasabban bánjanak a várandós dolgozóikkal. Az alacsony testsúllyal történő születés számos későbbi gond okozója lehet, rosszabb iskolai teljesítményeket és magasabb halálozási arányokat is eredményezhet. A szakember szerint azoknak, akik inkább a szülésük előtt igénylik a pihenést, mint utána, meg kell adni erre a lehetőséget. A tanulmány arra is kitért, hogy a mai nők sokkal tovább dolgoznak terhesen is, mint húsz évvel ezelőtt, míg korábban azok aránya, akik várandósságuk utolsó hónapjáig folytatták munkájukat, 16 százalék volt, 2000-re ez a szám már 30 százalékra nőtt.


2012. 08. 06.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés