2021. Április 17. szombat
A munkahelyi stressz sokak számára kézzelfogható valóság, ami mind a munkavállalók, mind a munkáltatók életét megkeseríti. Jó hír, hogy számos eszköz elérhető a megelőzésére és a hatékony kezelésére is.

A stressz kifejezést általában negatív értelemben használjuk, pedig nem minden esetben káros. Bizonyos határokon belül segíti a teljesítmény növelését, mozgósítja a kihívást jelentő feladatok elvégzéséhez szükséges erőforrásokat. Így segít egy határidős feladatot időben befejezni vagy egy bonyolultabb, sok utánajárást igénylő kimutatást elkészíteni.

Fitpuli1

Ha azonban a munkahelyi stressz és feszültség tartós, illetve kezelhetetlen szorongást jelent, éppen ellentétes a hatása. Ilyenkor csökken a teljesítmény, nehezebb összpontosítani, de akár kellemetlen testi tüneteket is okozhat, például:

• izomfeszülés, izomgörcs,

• alvászavarok,

• szapora szívverés/pulzus,

• az immunrendszer csökkent működése,

• hiperventilláció stb.

Ráadásul a hosszú távú stressz számos betegség kialakulásához is vezethet, például magas vérnyomás, cukorbetegség, emésztési problémák és így tovább.

A munkahelyi stressz egy része külső okokra vezethető vissza, de sok múlik azon is, hogy hogyan éljük meg ezeket a stresszfaktorokat és hogyan reagálunk rájuk. Valójában mindkét területen van a munkavállalónak mozgástere.

Az alábbiakban összegyűjtöttünk néhány hasznos tippet a munkahelyi stressz kezelésére - beleértve a Fitpuli munkahelyi egészségprogramot is.

1. Listázzuk a lehetséges külső és a belső okokat

A munkahelyi stressz okait két fő csoportba sorolhatjuk. Az egyiket a külső, a vállalat felépítéséből, működéséből adódó stresszforrások jelentik, mint például:

• túlterheltség,

• az elismerés hiánya,

• rossz munkahelyi légkör,

• nem megfelelő munkahelyi körülmények,

• eszköz- és forráshiány stb.

A stressznek azonban belső okai is lehetnek. Sok múlik azon, hogy egy reakciót a főnök részéről vagy egy munkahelyi eseményt hogyan értékelünk, hogyan élünk meg. Ami egyesek számára például a teljesítményük semmibe vétele, az másnak csak egy semleges megjegyzés.

Ahhoz, hogy a munkahelyi stresszt hatékonyan kezelni tudjuk, elengedhetetlen a lehetséges okok azonosítása.

2. A külső okokat beszéljük meg az illetékesekkel

Amennyiben irreálisan sokat követelnek tőlünk, irreális határidőket támasztanak, vagy a kollégák állandóan és ok nélkül zaklatnak, egyedül nem tudjuk megoldani a problémát. Az ilyen külsődleges stresszforrások megszüntetéséhez külső segítségre van szükség.

Ezeknél a problémáknál tehát elengedhetetlen, hogy a megfelelő munkáltatói fórumhoz, főnökhöz, vezetőhöz forduljunk. Az ilyen megbeszélésekre érdemes olyan attitűddel érkezni, hogy nyitottak legyünk arra is, ha nekünk is kell valamin változtatnunk a megoldás érdekében.

3. Szánjunk elég időt az időbeosztásra

Az érzés, hogy nincs kontrollunk az életünk felett, fokozza stresszt. Ebből következően, minél több biztos pont van az életünkben, minél több dolog irányítását tartjuk a kezünkben, annál könnyebb a stresszel megküzdeni.

Ha kellő időt és energiát fektetünk a napi feladatok ütemezésének megtervezésébe, akkor kezünkben tartjuk a dolgok irányítását, nálunk van a kontroll. Még akkor is, ha valamiért felborul az előzetes napirend. Erre már a tervezéskor figyelhetünk és bekalkulálhatjuk az esetleges csúszásokat. Így nem fogunk sodródni, nem veszítjük el az irányítást.

Fitpuli2

4. Kérjünk segítséget

Az egyik legrosszabb stratégia, ha egyedül próbálunk megoldani egy olyan feladatot, amiről egyértelművé válik, hogy segítségre van hozzá szükségünk. Ez tágabb értelemben is igaz: sokkal könnyebb megküzdeni a problémákkal, ha van kinek kiönteni a szívünket.

5. Mozogjunk rendszeresen

A rendszeres mozgás szerepét nem lehet eléggé hangsúlyozni. Óránként 5 perc guggolás vagy torna az irodában csodákra képes. De ugyanilyen fontos a munkaidőn túli rendszeres mozgás. Heti 2-3-szor félóra már jelentősen csökkenti a stresszt, de számos egyéb pszichológiai és fizikai panasz, betegség ellen is valóságos csodaszer.

Fontos, hogy nem kell versenysportot űzni ahhoz, hogy a mozgás kifejtse kedvező hatását. Sokkal lényegesebb, hogy olyan mozgásformát válasszunk, amiben igazán örömünket leljük, és így hosszú távon is kitartóan tudjuk végezni.

+1 A munkaadó is tehet a munkahelyi stressz ellen

A munkahelyi stressz hosszú távon nem csak a munkavállalónak, a munkaadónak is jelentős problémákat okoz. Már csak emiatt is érdemes munkavállalói oldalról is tenni a munkahelyi stressz megelőzése érdekében.

Néhány példa:

• a megfelelő munkakörülmények kialakítása,

• lehetőségek a pihenésre, stressz levezetésére az irodában is,

• reális elvárások és terhelés, a munka- és a pihenőidő megfelelő aránya,

• lehetőség biztosítása, hogy a beosztottak megoszthassák a problémáikat a vezetőséggel.

A munkahelyi stressz persze valószínűleg ezek betartása mellett sem szűnik meg teljesen. Azonban további csökkentésében jelentős szerepet játszhat egy olyan digitális munkahelyi egészségprogram, mint amilyen a Fitpuli.

A Fitpuli tulajdonképpen egy app, ami számtalan lehetőséget biztosít az egészség megőrzésére és a stressz hatékony csökkentésére. Használata a munkavállalók és a munkáltatók számára egyaránt előnyös, és segíti a munkahelyi stressz megelőzését és kezelését.


2020. 11. 10.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés