2020. Július 11. szombat
A migrén jelenlegi gyógyszeres migrénkezelések alternatíváját jelentheti egy mágneses elven működő készülék, amelyet a betegek otthon is használhatnak, és amellyel akár meg is előzhetik a kínzó fejfájás kialakulását.

A New York-i Albert Einsten Gyógyászati Kollégium szakemberei egy új, a migrén kezelésére használatos kézi készülék gyakorlati használhatóságát mérték fel vizsgálataik során. A készüléket a próbákon használó betegek közül 40%-ot is elért azok aránya, akiknél 2 órán belül a migrénes fejfájás megszűnt. 

migrén

A kutatók a kis készülék jelentőségét annak tartják, hogy ez az első olyan, a migrén kezelésére kifejlesztett eszköz, amely akár otthon is használható – eddig hasonló, mágneses impulzusokat a betegek tarkójába juttató készülékek csak nagy méretben, klinikákon kerültek kipróbálásra, és nem mellékesen elképesztően drágák is voltak ezek az eszközök.

Az új eszköz a koponyán áthatoló mágneses impulzussal stimulálja az agyat, és ezáltal megszünteti a migrént kialakító elektromos hatásokat. Lehetőség van a migrén megelőzésére is, ha a készüléket a migrént megelőzően jelentkező ún. aura-hatás jelentkezésekor használja a beteg.

Ez a tünetegyüttes fejfájással még nem jár, de jellegzetesen torzítja a beteg érzékszerveiből származó jeleket. A páciensek gyakran olyan vizuális tünetekről is beszámolnak, mint fényfoltok, vagy cikkcakk alakban haladó vonalak megjelenése a látótérben, de beszédzavarok és zsibbadás is előre jelezheti a közelgő migrénes fejfájást. 

A vizsgálatok során 200 beteget kértek meg a készülék használatára – a résztvevők fele természetesen placebo kezelésben részesült. A betegek 3 hónapon keresztül használhatták az eszközt, és az adatok végül azt mutatták, a placebónál lényegesen hatékonyabbak voltak a mágneses impulzust az agyba juttató készülékek.

Az amerikai szakemberek szerint a biztató eredmények ellenére a készülék hatását tovább kell vizsgálni.


Forrás: Medipress

Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés