2018. Április 20. péntek
1 . oldal

Akár kétszeresére is emelheti a mellrák kialakulását a szívkárosító hatásuk miatt több országban is betiltott transz-zsírok fogyasztása.


A transz-zsírok vagy transz-zsírsavak mesterségesen hidrogénezett növényi olajokból és zsírokból származnak. Ironikus módon ezeket a készítményeket az egészségtelen telített zsírok (mint például a vaj vagy a zsír) egészséges helyettesítőjének gondolták. Sajnos azonban a módszer, amelynek segítségével a növényi olajokból a vajhoz hasonló állagú termék lesz, ugyanolyan egészségtelenné is teszi őket.

transz-zsírsavak mellrák

Veronique Chajes és munkatársai a Dél-Párizsi Egyetem kutatási centrumában egy nagy európai rákkutatási projekt keretében a daganatos betegségek és az életmód összefüggését vizsgálták mintegy 25 000 nő esetében. A mellrákos és daganatos betegségben nem szenvedő résztvevők vérzsírszintjét összehasonlítva kiderült, hogy a rákos betegeknél emelkedett volt a transz-zsírok szintje. A túlsúlyos nők körében az egyéb ráktípusok mellett a mellrák előfordulása is gyakoribbnak bizonyult.

A kutatók szerint a magasabb zsírtartalmú étrend és az az artériákat eltömítő transz-zsírsavak fogyasztása összefüggésbe hozható a mellrák emelkedő gyakoriságával, ezért a feldolgozott élelmiszerek fogyasztásának mérséklését javasolják. Transz-zsírok találhatók a főzőzsírokban, sült termékekben, rágcsálnivalókban és még számos késztermékben, bár egyre több élelmiszer esetében mellőzik őket, New Yorkban és Kaliforniában például az éttermekben már betiltották használatukat.


Forrás: Medipress
2008. 04. 15.
Ossza meg: Kövessen minket:



Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés